Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwracam się do Was z prośbą o Wasze opinie na temat silnika 520 D ,136 koni o jego awaryjności i żywotności po aktualnym przebiegu około 200 tyś. .Ponieważ zamierzam kupić takie autko i chciałbym się coś więcej na ten temat dowiedzieć .

Z góry dziękuje za wypowiedzi.

Opublikowano

Jeżdżę takim modelem z 2003 roku przebieg 160 tyś. od soboty i powiem ci że jestem mile zaskoczony jak ten silnik radzi sobie z tą masą naprawdę nieźle się zbiera. Jeśli chodzi o awaryjność to jeśli będziesz dbał o wszystko i nie katował go bo to jednak diesel nie powinieneś mieć problemów ,no chyba że poprzedni własciciel traktował go jako wyścigówkę używał kiepskich materiałów eksploatacyjnych. Z dieslami mam do czynienia od kilkunastu lat i powiem ci jedno żelazna zasada "spokojnie go rozbudź i po wszystkim daj chwilę odsapnąć na wolnych" Ja nastawiłem się na odpowiednio tani w eksploatacji (niskie spalanie) do niezłego komfortu. Narazie poznaje go fizycznie bo teoretycznie to napchałem sobie trochę wiedzy do głowy i z tego co widze najmniej ludzi ma problemy z 520d chociaż 530 w dieslu uchodzi za najlepszy silnik ale coś za coś. Elektronika to często stawiana bariera (wizyta u gościa z dobrym kompem, bo nie wszystkie chcą się komunikować), ale dzieki forum krok po kroku można jakoś sobie poradzić. Daj znać jak już nabędziesz jakie wrażenie myślę że 200tysi to nie jest dużo , ale jak już wspomniałem wszystko zależy od tego kto i jak przez ten czas eksploatował autko.

pozdrawiam