Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie odnosnie wskaznika spalania mam 523IA 97 r i kiedys czytalem ze jak sie sciagnie noge z gazu to wskaznik powinien zejsc na zero a u mnie roznie to bywa raz zchodzi a raz nie?co moze byc tego przyczyna i czy ma wplyw na spalanie?

Opublikowano
Wszystko zależ przy jakich obrotach puścisz pedał gazu. Ja zauważyłem u siebie taką zależność: jeżeli puszczę gaz gdy auto jedzie załóżmy przy 2tys obr lub więcej to spada na 0, a jeśli się toczę przez miasto i obroty są ok 1,5 tys obr i odpuszczę gaz to nie koniecznie zejdzie na 0, spowodowane jest to hamowaniem silnikiem. Przy małej prędkości i niskich obrotach w samochodzie z automatyczną skrzynią spalanie nie spada do 0, gdyż skrzynia nie wyhamowuje mocno silnika. Natomiast w aucie z manualną skrzynią każde puszczenie gazu powoduje wskazanie spalania 0l/100km. No chyba że obroty schodzą w granicę 1tys obr/m wtedy auto zaczyna ciągnąć i automatycznie wzrasta wskazanie ekonomizera