Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Jakie koła zimowe (rozmiar felgi i opony ?) zastosować do X6 ( E71). Obecne letnie to: 255/50/R19 107V Runflat z czujnikiem ciśnienia (TPMS- wersja amerykańska). Chcę kupić zimówki w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy w przypadku jak kupię koła bez czujników ciśnienia i bez opon Runflat magą być jakieś konsekwencje? np. system monitoringu będzie wariował?

2 .Czy mogę zastosować w tym modelu jakieś inne rozmiary kół na zimę zamiennie? są opinie , że zimówki powinny być mniejsze.

3. Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie kół na zimę? rady i opinie od tych , którzy już to zrobili w X6

Za odpowiedzi będę wdzięczny!

Pozdrawiam

Joti

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w odpowiedzi na twoje wątpliwości:

1. Nic się nie powinno dziać, możesz nawet śmiało zrezygnować z opon runflat na rzecz zwykłych, bardziej miękkich opon.

2. Możesz zastosować większe koła, lecz jeżeli jak piszesz masz oryginalne 19'' to zostań przy tym rozmiarze i załóż opony 255/50/19 zarówno z przodu jak i z tyłu. Oczywiście opony dobrej firmy.

3. Kupując zwróć uwagę na to, aby felgi były dedykowane dla X6, niekoniecznie muszą to być oryginalne BMW, ważne aby były markowe i posiadały następujące parametry z atestem TUV:

szerokość 9'' średnica 19

odsadzenie ET: w zakresie 40-50 przód, 18-25 tył

średnica CB (otwór na piastę) : 74,1 przód i 72,6 tył (w X6 w odróżnieniu od X5 E70 występują dwie różne piasty)

Opublikowano

Wielkie dzięki za podpowiedź!

Właśnie w przszłym tygodniu zamawiam felgi i opony. Biorę Nokiany WR XL 107V "19. Recenzje na nie są bardzo pochlebne. Jak ty uważasz?

Przy okazji Wesołych Świąt i Happy New Year 2010 !

Joti

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wielkie dzięki za podpowiedź!

Właśnie w przszłym tygodniu zamawiam felgi i opony. Biorę Nokiany WR XL 107V "19. Recenzje na nie są bardzo pochlebne. Jak ty uważasz?

Przy okazji Wesołych Świąt i Happy New Year 2010 !

Joti

Nokian to bardzo dobra fińska marka za rozsądną cenę więc myślę ze będziesz happy;) felgi zamówiłeś w ASO?

wzajemnie wszystkiego dobrego w NY 2010!