Skocz do zawartości

325i gdzie odpowietrznik przy termostacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jest dużo na forum o temostatach ale nic nie znalazłem na temat odpowietrznika, który powinien się znajdować przy termostacie.A może jest tylko jeden-ten koło wlewu płynu chłodzącego?Teraz może opisze cała sytuację:podczas jazdy pokazała się żółta kontrolka niskiego poziomu płynu,co jakiś czas musiałem dolewać niewielką ilość ale nigdy nie pokazywała się kontrolka.Do domu miałem ok 30 km po tym przejechanym dystansie w aucie wysiadło ogrzewanie.Na miejscu okazałao się że płyn prawdopodobnie poszedł górą.Dolałem płynu max 0,5 l ale niestety po odkręceniu korka nie przelewa się płyn.Możliwe że jest zapowietrzony układ tylko jak to odpowietrzyć.Odkręcałem odpowietrznik przy korku wlewowym naciskałem wąż itd teraz szukam tego odpowietrznika od termostatu a jutro wiadomo jaki dzień :(

Opublikowano

Powinieneś znależć żródło wycieku i je usunąć.

Jest też możliwe (mialem taki przypadek w m43) że przy mocnym nagrzaniu silnika dolaleś plynu i nie dokręcileś dobrze korka. Uklad zapowietrzył się przez mikro nieszczelność.

Jak odpowietrzyć. Uzupelnij plyn, wlącz ogrzewanie, uruchom silnik i odkręć zupelnie korek wlewu plynu. Niech silnik pracuje do pelnego rozgrzania, zwiększaj obroty (poprawa przeplywu), możesz też uciskać węże. Korek caly czas otwarty. Gdy już plyn będzie porządnie się przelewał zakręcasz dobrze korek i wylączasz silnik.

Opublikowano

Jakub niestety nie pomogło.Płyn się nie przelewa i chłodne powietrze w środku, natomiast temperatura w normie.Nie mam pomysłu chyba niedziela i poniedziałek bez auta bo nie wiem czy można w tym stanie jeździć?

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź

Opublikowano
OK zrobione.Pomogło naciskanie na pzrewód dolny i górny dodatkowo odpowietrznik przy zbiorniczku.Prawdopodobnie operację trzeba będzie powtórzyć bo czasami słabiej przelewa.Pozdrawiam