Skocz do zawartości

Elektrozawór a spalanie w 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Elektrozawór steruje turbiną. Jeśli źle nią steruje to i spalanie nie jest takie jakie powinno być. Nie wiem co masz na myśli pisząc stan elektrozaworu. Elektrozawór jest albo sprawy albo uszkodzony. Jeśli masz uszkodzony to na pewno auto nie jedzie tak jak powinno i spalanie też się zmienia.
Opublikowano

Dzięki kolego JKAR za odpowiedź.

Nie mogę dojść doładu ze spalaniem: miasto poza 16l/100km, a trasa do 9l/100km. Wszystko sprawdzone komputerowo i jest chyba OK, a spalanie takie duże. Dlatego pytanie w sprawie tego zaworu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki kolego JKAR za odpowiedź.

Nie mogę dojść doładu ze spalaniem: miasto poza 16l/100km, a trasa do 9l/100km. Wszystko sprawdzone komputerowo i jest chyba OK, a spalanie takie duże. Dlatego pytanie w sprawie tego zaworu.

Pozdrawiam

Dziwna sprawa. Komputer powinien wykazać że coś jest nie tak. Tak było w moim przypadku. Przed zakupem samochodu zdecydowałem się na sprawdzenie auta przez fachowca. Przyjechał pan z komputerem i zapytał co ma sprawdzać. Powiedziałem że coś słabo Ciągnie no i elektryk wziął się do pracy. Po ok 30 min powiedział, że turbo pracuje tylko na wysokich obrotach,że coś jest nie tak. No ale zrobiło się ciemno i umówiliśmy się na drugi dzień z rana jak silnik będzie zimny żeby podłączyć jakiś zegar do pomiaru ciśnienia. No i wyszło że turbina ok więc został elektrozawór. Po wymianie na nowy wszystko ok.