Skocz do zawartości

316i Schemat pinów modułu LCM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim 316 E46 pewnego dnia padło mi jedno światło [pozycyjne prawe].

Sądząc, że to żarówka i nie bardzo mając możliwość wymiany [delegacja itp] przez jakiś czas tak nie świeciło.

Po powrocie do domu postanowiłem wymienić żarówkę, jednak niestety nic to nie dało - dalej nie działało.

Kupiłem próbnik do instalacji samochodowej i sprawdziłem, że do żarówki nie dochodzi prąd.

W chwili obecnej rozbebeszyłem okolice włącznika światła i dostałem się do modułu i będę testował czy w ogóle wychodzi z niego napięcie, jednak to dopiero jutro.

Czy możecie mi powiedzieć, co mogło by być przyczyną... albo lepiej, co zrobić w sytuacji, gdy z modułu LCM [bo mniemam to właśnie to jest w skrzynce za włącznikiem] nie wychodzi napięcie do jednego ze świateł?

Sprawa dosyć ważna, bo poza bezpieczeństwem [nie mam nakazu jazdy na włączonych światłach, a wieczorem jeżdżę na mijania] zbliża się termin przeglądu i skończy się moje jeżdżenie :/

Proszę o rady, co będzie się dało zrobić w miarę rozsądnie z taką usterką?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

E46 330d Touring 2000. Problem podobny aczkolwiek sprawa wyglądała trochę inaczej na początku. Jedno światło mijania zgasło, żarówkę wymieniłem, zaświeciło i 2 światła mijania zgasły. Żarówki sprawne, chociaż jakaś sadza na nich jest (na szkle i przy wtykach). Może jakieś przepięcie. Zanim dostałem w swoje ręce schematy, posprawdzałem bezpieczniki. Śmiejcie się śmiejcie, gdybym widział schematy wcześniej to bym nie sprawdzał. Chociaż dzięki temu zobaczyłem, że jakiś bałwan wsadził jeden bezpiecznik nie w to miejsce co trzeba i od razu kontrolki od świateł się pojawiły.

Ale pytanie o schemat modułu wyłącznika świateł pozostaje. Pewnie jak go wymontuję to dojdę do wniosku, że schemat niepotrzebny. Z drugiej strony nie chce mi się wymontowywać, bo zawsze mogę na przeciwmgielnych jeszcze gdzieś dojechać.

Pozdrawiam

hammer7kg