Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

prosze o informacje dotyczace wymiany kola dwumasowego w Polsce, przebywam po za granicami i niestety tutaj nie moge znalezc nikogo kto by mi to zrobil.

chodzi mi glownie o punkty w poludniowej polsce.

jakie sa koszty takiej wymiany w Polsce : cale sprzeglo + dwumasa

dzieki

pozdrawiam

Opublikowano
W Polsce zrobi Ci to prawie każdy przyzwoity warsztat. Jest trochę roboty, ale jak ktoś ma wprawę, to wyrobi się w 4-5 godz. Niestety, koszty są spore. Koło dwumasowe ok. 1900 zł, sprzęgło kompletne - ok. 1000 zł, a robocizna to już w zależy od warsztatu, ale musisz liczyć ok. 300-500 zł. Jak byś potrzebował pomocy, to pisz na prv. W Krakowie polecę Ci specjalistów od BMW.
Opublikowano

a moze mi ktos powiedziec czy do wymiany dwumasy potrzebne sa specjalne narzedzia lub sprzet. jedni twierdza ze tak inn mechanicy ze nie. moj osobisy mechanik nie chce sie tego podjac bo twierdzi ze nie ma odpowiedniego sprzetu natomiast bylem wczoraj u znajomego mechanika w niemczech ktory twierdzi ze z nic szczegolnego nie trzeba posiadac.

wiem ze zle zalozone kolo moze spowodowac powazne uszkodzenia dlatego mi zalezy na dobrych info

Opublikowano
Zgodnie z instrukcją producenta (Luk), do wymiany koła zamachowego powinno być użyte narzędzie serwisowe, ale mało który mechanik to ma. Do czego służy to narzędzie, tego nie wiem, ale być może do centrowania.
Opublikowano
Zgodnie z instrukcją producenta (Luk), do wymiany koła zamachowego powinno być użyte narzędzie serwisowe, ale mało który mechanik to ma. Do czego służy to narzędzie, tego nie wiem, ale być może do centrowania.

Bzdur napisałem. Przyrząd oczywiście jest, ale do montażu (centrowania) sprzęgła na dwumasie (http://moto.allegro.pl/item739398601_przyrzad_sprzegla_samonastawne_sac_luk_xtend.html#gallery). Same koło zamachowe przykręcamy po prostu do wału i tutaj nic nie można zepsuć. Jeśli mechanik umie wymienić sprzęgło, to z kołem zamachowym też sobie da radę.

Opublikowano

czyli mam z tego wnioskowac ze mechanik ktory umie wymienic sprzeglo i ma sprzet do wymieniania sprzegla to zrobi tez kolo. czyli moj mechanik nie chce sie po prostu do tego brac i tyle bo jesli chodzi o sprzeglo to wymieni.

dzieki za podpowiedz