Skocz do zawartości

halas z tylnego kola, lozysko/piasta/hamulce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio na parkingu uslyszalem dosc dziwny dzwiek ktorego wczesniej nie bylo, prawy tyl, ocieranie, skrzypienie momentami, dzwiek jest rytmiczny wraz z obrotami kola. Przejechalem moze 5km i przeszlo. Minely 2 dni i wrocilo... zwatpilem bo wczesniej wszystko poogladalem pod spodem i wokol kol, i wygladalo ze jest ok. Bylem dzis na stacji kontroli i mi powiedzieli ze moze to gdzies kamien wpadl ... A nie jest to czasem konczace sie lozysko?

Apropo lozyska mam pytanie, czy jesli to byloby to, to moge zmienic samo lozysko, w sensie jest rozbieralne, czy musze kupic lozysko z piasta?

Szczerze mowiac boje sie zdjac kolo zeby zobaczyc bo moze sie okazac ze nie bedzie na co zalozyc jak sie rozleci :)

Dodam ze to nie sprezyny/amortyzatory, tarcze/klocki wymieniane z rok temu, a ile maja lozyska to nie wiem, pewnie za duzo...

A moze to glupi kamien...

Pozdrawiam
Opublikowano
Jesli z tyłu masz tarczo-bębny, to posprawdzaj czy na miejscu są kołeczki ustalające pozycję szczęk hamulca postojowego.

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano

Wychodzi na to ze to sprezynki od szczek recznego i konczace sie lozysko.

Pytanie:

Czy moge zmienic samo lozysko, czy musze kupic lozysko razem z piasta (tyl/przod) ? Jak jest na tyle i na przodzie (a slyszalem ze sie rozni), bo waham sie czy nie zmienic wszystkich lozysk.

Pozdrawiam