Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , jakis czas temu napisalem post w dziale czesci,ale bez odzewu. wiem ,ze to nie ten dzial ale coz. potrzebuje[sam] sterownik webasta do e39 3.0d rocznik 2000. poniewaz zakupilem juz trzy webasta z allegro i okazaly sie tylko zlomem za duza kase ! ponizej zamieszczam link do zdjecia,o jaki sterownik mi chodzi. moze ktos ma na zbyciu taki sterownik, bo mam juz dosc kupowania calych piecy niby to sprawnych na 100% pozdrawiam .

http://img23.imageshack.us/img23/3599/thermotop3112.th.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Trudno jest dostać sterownik, a jeszcze trudniej o konkretnym numerze. Wiem bo mam ten sam problem.

Możesz dać do naprawy, lub wykorzystac któryś z tych, co kupiłeś. Istnieje możliwość przeprogramowania o ile płytka zawiera takie same elementy. Mojego niestety nie da sie naprawić, bo ma uszkodzony procesor.

Jeśli któryś z tych sterowników co kupiłeś ma nr 91452C lub identyczne elementy jak ten na zdjęciu, a nie będzie ci potrzebny to byłbym zainteresowany odkupieniem.

Jeśłi będziesz chciał to podam namiary na elektronika co naprawia sterowniki.

Opublikowano
witam . sterownik ktory jest na zdjeciu jest spalony doszczetnie , a pozostale sa cale ale pochodza z modeli do 03.99r .wtedy byla zmiana na takie jak na zdjeciu. obecnie dalem sobie spokoj z dogrzewaczem i zakupilem nowe webasto thermo top c ,ktore dziala mi jako ogrzewanie kabiny i rowniez dogrzewacz silnika. od trzech lat mam wreszcie spokoj z p.... webastem ! sprawdze numery sterownikow i ew. w niedziele moge ci podac numery . pozdrawiam .
Opublikowano

No to pewnie nie będą do mojego pasowały. Ja mam taką jak na Twoim zdjęciu.

Przy okazji napisz, gdzie kupiłeś webasto i za ile.

Dowiedziałem się, że sam sterownik można kupić w ASO - jak do mojego to cena 1600-2200 zł.

Jednak mam nadzieje że uda mi sie dostać coś z drugiej ręki. Robi sie coraz zimniej a moje autko niestety pod chmurką.

Pozdrawiam

Opublikowano
witam. moje webasto to thermo top C .zakupilem na allegro za 1900zl, webasto bylo nowka z wiazka i zegarem sterujacym. dziala mi jako ogrzewanie niezalezne kiedy i gdzie chce,a nie tak jak poprzednio jako tylko dogrzewacz, choc to on jest najwazniejszy w naszych modelach. jestem bardzo zadowolony z dzialania i efektywnosci ,sterownik jest uniwersalny dostepny w serwisie webasto od reki za powiedzmy normalne pieniadze ,a nie jak w przypadku sterownika do bmw ,ktorego mozna zamowic podobno tylko w ASO za podwojne lub jeszcze wieksza kase . a co do sterownikow z drugiej reki.... mialem dwa,ktore chodzily mi jeden moze z dwa tygodnie ,nastepny moze z miesiac . z racji wieku sterowniki te sa juz zmeczone zyciem , to tak jak telewizor 8 letni ! pozdrawiam
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Już jakieś półtora miesiąca śmiga webasto.

Teraz jak niższa temperatura, to naprawde się docenia.

Po zamontowaniu nowej płytki natknąłem się na jeszcze jeden problem. Okazuje się, że również duże znaczenie ma stan akumulatora i przewodów. U mnie po uruchomieniu piecyka na wejściu do webasta, napięcie spadało poniżej 10,5 V - jest to chwilowy skok w momencie największego poboru - załączenia świecy, ale skutkował wyłączeniem webasta. Pomocny okazał się dodatkowy przewód z zabezpieczeniem. Okazuje się, że przewód zasilający piecyk jest dość długi, a być może że u mnie gdzieś również dodatkowo uszkodzony, powodował znaczny spadek napięcia - w momencie włączenia świecy przy webasto napięcie spadło do około 10,5V a przy akumulatorze do 12,11V.

Jeżeli po uruchomieniu ogrzewania na postoju, klimatronik włącza się tylko na chwile, to właśnie jest ten sam problem.