Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

otóż w weekend mam zamiar okleić sobie folią szybki w tylnich drzwiach w swoim e36, spędziłem już kilka godzin na poszukiwaniach instrukcji demontażu szyb (małej i dużej) czy ktoś posiada może jakąś instrukcję lub doświadczenie w tej kwestii, czy konieczny jest demontaż całego mechanizmu szyby, wiem że w niektórych autach podważa się uszczelkę zdejmuje blokadę na prowadnicy i szyba pod kątem sama wychodzi natomiast w bmw nie miałem okazji tego robić, proszę o cenne wskazówki,

Opublikowano

A więc tak kolego.

Musisz rozkręcić boczek opuścić szybę do końca i zdemontować taką nie lakierowaną czarną osłonę metalową która znajduje sie na słupku. Sa tam trzy śrubki na śr gwiazdkowy.

Kolejna sprawa to delikatnie musisz wyciągnąć zawleczki które siedza w takich białych plastikach przy szybie. Najlepiej będzie jak szyba będzie opuszczona mniej więcej na 3/4 je możliwości otwarcia w dół. Wyciągasz uszczelkę i całą dużą szybę. Kolejny krok to odkręcenie cienkiego słupka który dzieli duża szybę od małej. Jest on zamocowany chyba na dwie śruby lub jedną ósemkę, klucz 13, na górze jest on nie przykręcany. Wyciągasz go i zaraz zanim szybkę małą wyciągasz w całej uszczelce. Musisz z nią pokombinować żeby ja wyjąć i włożyć bo o ile pamiętam to tak łatwo sie nie da.