Skocz do zawartości

Nierówna praca silnika na wolnych obrotach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem właścicielem BMW e39 530d, rok produkcji 2002 r. Mam problem z nierówną pracą silnika na wolnych obrotach. Odwiedziłem kilka warsztatów, ale niestety nikt nie potrafił zdiagnozowac problemu, pomimo podączania auta pod komputer. Może ktos z użytkowników spotkał się z podobnym problemem i chciałby podzielić się ze mną i resztą forumowiczów uwagami, bądź możliwymi diagnozami, a nawet rozwiązaniami tego problemu.

pozdrawiam.

Zdzich.

Opublikowano
Mam podobny problem w 530d z 2000r. Byłem u mechanika i on stwierdził, że może to być związane z zaworem wysokiego ciśnienia, bo przy diagnozowaniu na kompie pokazywało mu jakieś skoki. Nie mógł tego dobrze obadać bo miał jakiś słaby program.
Opublikowano

Panowie, niestety mam do Was złą wiadomość:

- mechanicy wasi są do d.,

- ich komputery nie są profesjonale,

- no i najważniejsze WTRYSKI Wam "chlapią" czyli są do wymiany lub do regeneracji.

Żeby potwierdzić to w 100% musicie pojechać do prawdziwego fachowca z prawdziwym serwisowym oryginalnym koputerem (nie koniecznie ASO BMW). Tam się dowiecie który wtrysk w jakim jest stanie. (każdy wtrysk ma czyjnik)

pozdr

Opublikowano

Tak jak kolega powyżej juz wspomniał .... mechanicy sa do dupy :D

Ja mialem taki sam problem ... najpierw była wymiana czujnika położenia wału i nic nie dało

Ale w koncu ktos mi polecił warsztat Pana Jarka w K-rk .. facet normalnie wymiata i ma profesjonalny sprzet

od razu po podloczeniu powiedział ze 1 wtrysk do regenareacji, ale wczesniej abym sprobował zataknowac do pełna i dolac jakiegos ulepszacza do wtrysków np STP .. a jak nie pomoze to regeneracja, niestety nic nie dało wlewanie ulepszacza i trzeba było regenerowć.

Troszke mnie to skrobło bo 500zl za jeden wtrysk zapłaciłem a regenerowałem wszystkie 6 wiec z robociznom wyszko ok 3400zł alee teraz to burza :D

i paliwo tankuje na sprawdzonych staciach :)