Skocz do zawartości

Klimatyzacja 525 TDS E 34 (dziwne zdarzenie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczow !!!

Czy jest ktos mi w stanie odpowiedziec na moj problem ? Otoz wlaczylam klimatyzacje (manualna) i nic sie dzialo lecialo normalne powietrze. Jako laik w tych sprawach otworzylam maske i wlaczylam silnik ponownie i zalaczylam klime i odczulam, ze agregat sie zalaczyl jednak bez rezultatu klimy. Pozniej z prawej strony ujrzalam na rurkach od klimy jakies dwa zawory - pamietam jak w maju nabijali mi klime. Odkrecilam wiec obydwa kurki i kluczykiem nacisnelam najpierw w pierwszym na bolec w srodku i poleciala mi przez ulamek sekundy jakby sprezona zimna para. Uczynilam tak w drugim zaworku i polecial jakis dziwny plyn z zoltym olejem. po czym klima zaczela dzialac bez zarzutu. Czy jest to normalne zjawisko, czy zwykly przypadek ? Przyznam sie, ze ostatnio klime uzywalam jakies 45 min miesiac temu i jakies 10 dni temu przez pare minut. Nie chcem odrazu jechac do mechanika, poniewaz ostatnio mialam sytuacje, ze uslyszalam na zimnym silniku dziwne stukania w odstepach tylko na postoju na luzie. Wszyscy mi wymyslali, ze to skrzynia biegow, gruba robota. Pojechalam do serwisu, a to napinacz. I z kosztow ocenianych na 1,000 zl zrobilo sie 250,00. Ponadto jak widza kobiete w BMW to odrazu zacieraja rece i wymyslaja co tylko popadnie. Kolezanka, ktora ma BMW powiedziala mi o tej stronie, ze sa tu osoby, ktore udziela mi fachowej pomocy i co ewentualnie czynic dalej.Dziekuje z gory jesli ktos udzieli mi odpowiedzi. Moje BWM to E 34 525TDS 1996 r. (kombi - jesli ma to znaczenie).

Pozdrawiam

Alexandra :wink:

Opublikowano
Wychodzi na to że coś się tylko przyblokowało, po twojej ingerencji w zawór klimy wszystko wróciło do normy. Klimę używa się minimum raz raz na 2 tyg. (zimą też ale wtedy wiadomo wrzuca się ciepłe powietrze) zeby sobie przesmarowała w czasie pracy wszystkie elementy, zapominane urządzenie nawet nabite się niszczy bardziej.
(OO)=== OO===(OO)