Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam, wczoraj stałem sie nowym włascicielem bmw 318 z roku 96 nic o niej niewiem wiec niepowiem wam co to za cacko, mam jednak problem z szybami elektrycznymi a mianowicie nie reaguja na przyciski, co moze być przyczyna od czego radzicie zaczynać szukac i gdzie sie owe rzeczy znajdują??????????? z góry dziekuje za wszystkie podpowiedzi

powiedzcie mi jeszcze jak sie moge dowiedzieć jaki mam model i wersje

Edytowane przez energizer
Opublikowano

Może być wszystko od przycisków po zasilanie i siłowniki.

Raz jeszcze gorąco polecę "Sam naprawiam" WKŁ... tuż po stronach 222-223, których lekturę polecałem wcześniej jest osobny dział na temat szyb w Coupe.

Co do informacji o samochodzie i jego fabrycznym wyposażeniu polecam wklepanie 7 ostatnich znaków VIN pod:

http://www.e34.de/vin/index.php

Opublikowano

Wyjmij wyłączniki (z konsoli obok dźwigni zmiany biegów) - powinny wyjść same, po lekkiej perswazji z zastosowaniem czegoś płaskiego, jeśli nie wychodzą- podnieś całą "ramkę" wokół skrzyni biegów i wypchnij je od spodu.

Włącz zasilanie (kluczyk w pozycję "2") i sprawdź, czy dostają napięcie (woltomierzem)... jeśli tak, do pinów wychodzących do silnika szyb podłącz woltomierz i sprawdź, czy łączą... jeśli nie, to znalazłeś najczęstszą przyczynę - zaświnienie styków (przed następnym krokiem możesz spróbować spiąć obwód kawałkiem miedzianego drucika- jak zadziała, to jesteś już pewny, że to to, jak nie, to i tak nie zaszkodzi wyczyścić drania) wyjmij i rozbierz wyłącznik, wyczyść styki, złóż ponownie (albo kup nowy, bo jak raz się zaświnił, to raczej długo już nie pociągnie i tak). Ponowne sprawdzenie - gdy działa, operacja zakończona, gdy nie, przygotuj się do zdjęcia tapicerki drzwi (opis działania w następnym "odcinku" - o ile będzie potrzebne):)

Gdy nie ma napięcia na przełączniku winne mogą być:

Przekaźnik (pierwszy od lewej we wnęce na nogi kierowcy).

Bezpiecznik... ale to już na pewno sprawdziłeś (nie pamiętam który, ale schemat masz na odwrotnej stronie klapki zamykającej bezpieczniki w przedziale silnikowym).

Opublikowano
Co to za mina? :) zdjęcie boczka drzwi to 3 minuty roboty. Dwie śruby na środku (torx) i kilka klipsów dookoła (równomiernie ciągnąć):)
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców:)
Opublikowano

dostałem sie do silniczka w drzwiach i tam nie ma napięcia, podswietlanie przycisku swieci, gdzie dokładnie jest ten przekaznik pod nogami, co musze odkręcic zeby sie tam dostać?

Teraz juz wiem ze silniczek w drzwiach jest sprawny, podłączyłem go pod prostownik i zamyka i otwiera szyby. Niewiem gdzie jest ten przekaznik, porozbierałem te osłony w tunelu dla kierowcy i tam nie ma zadnego przekaznika. Przełącznik niby wizualnie działa, nie jest zabrudzony ,podczas naciskania cyka jest tez chyba na nim napięcie ponieważ podświetlanie działa. Co jeszcze mozna sprawdzić lub wymienić??

do przełącznika dochodzą 4 kable , napięcie jest tylko na jednym