Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was spotkał się może z problemem zastosowania części zamiennych przy przeglądzie auta na gwarancji, które zakupił poza serwisem ASO np. w sklepie motoryzacyjnym? Zgodnie z regulacjami dyrektywy GVO auto nie traci z tytułu takiej wymiany gwarancji, ale coraz częściej słyszę, że ASO naciągają ludzi strasząc ich utratą gwarancji w przypadku zakupu części (np. klocków, tarcz, filtrów etc.) poza serwisem...

Jeśli spotkaliście się z ww. problemem, będę wdzięczny za info w jakim serwisie doszło do podobnych sytuacji.

Pozdr.

Opublikowano

siema!

Czytalem ostatnio o tym jakis artykul.

Faktycznie nowe prawo stwierdza, iz mozna uzywac czesci nieoryginalnych "zamiennikow". Problem jednak w tym, ze tylko jesli spelniaja one wszystkie normy i wymogi stawiane przez producenta aut... i tutaj sie chyba kolko zamyka.

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano

No właśnie coraz częściej słyszę o problemach z wymianą części przy przeglądzie w ASO. Ostatnio sam kupiłem eksploatację - hamulce dokładnie tego samego producenta, który na pierwszy montaż w moim aucie je dostarczył i takie same mają w ASO tylko w pudełkach z logo producenta samochodu i nie chcieli zamontować strasząc mnie, że gwarancję stracę, a to zupełna bujda na resorach...

Podobnie zdarza się też w innych ASO, co spływa do mnie z różnych źródeł. Byłem członkiem SDCM (Stowarzyszenie Dystrybutorów Części Motoryzacyjnych - www.sdcm.pl) i zajmowaliśmy się m.in. GVO, ale na własnej skórze przekonałem się jak próbują naciągać w serwisach...