Skocz do zawartości

Drazek kierowniczy do wymiany ... jak to zrobic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niechcialem zakladac nowego tematu ale niemoge poradzic sobie z wyszukiwarka a wiec mam problem z moja bmka nieprzeszla przegladu bo okazalo sie ze jest wybity drazek kierowniczy od srodka na rysunku nr.5 http://de.bmwfans.info/parts/catalog/E36/Sedan/Europe/316i-M43/LHD/M/1993/december/browse/steering/steering_linkage_tie_rods/

i jeszcze do wymiany to niewiem jak sie to fachowo nazywa nr. 19http://de.bmwfans.info/parts/catalog/E36/Sedan/Europe/316i-M43/LHD/M/1993/december/browse/front_axle/front_axle_support_wishbone/

No i tu pojawia sie problem bo niewiem jak wymienic drazeg i na jakiej zasadzie jest wbudowany ,co potrzebne do wymiany i jak to zrobic w warunkach domowych.

Napewno wielu z was nas forumowiczow robilo to niejednokrotnie a wiec serdecznie prosze o pomoc .

pozdrawiamitam wszystkich

Opublikowano

Najlepiej to robic na kanale.odkrecasz sworzen koncówki od zwrotnicy. wybijasz ja uderzajac mlotkiem w zwrotncie, a nie w srube, bo tylko wymieniasz sam drazek tak?? choc zalecalbym obydwuie strony wymienic (drazki+koncówki) i pojechac na ustawienie zbieżności. calkowicie zdejmujesz gumowa oslone może byc scienieta metalowymi lub plastikowymi opaskami. Nastepnie odginasz zabezpieczenie od sruby i jak sie nie myle kluczem 32 wykrecasz drazek. montaz analgicznie odwrotnie. ja bez kanalu nie dalem rady wymienic.

Pozdro

Opublikowano

dzieki za odpowiedz a powiedz mi czy kolo ,strona do wymiany ,, niemusi byc dzwignieta np.na lewarku zeby zeby swobodnie wisiala wlasnie w ten sposob wykryli luz podniesli auto a nastepnie jeszcze na malym podnosniku caly przod.

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano
Oczywiscie koło musisz zdjąc bo inaczej nie wykrecisz sruby i nie wybijesz sworznia koncówki drązka. . wykrecaj oczywiscie caly drazek z koncówka, abys mogl pozniej ustawic na oko nowy zestaw, który wymieniasz.