Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety ostanio wpadłem przy sporej prędkości w małą dziure ale kanciastą , poleciała mi prawa przednia opona , druty popękały i mam dość spory bąbel z boku , dodam że opony w zasadzie to nowe , niewielkie zużycie, wiem że z bąblem nie da się nic zrobić

chciałem kupić na przód 2 nowe opony a tą 1 zostawić na zapas tylko że zaczeli mi to odradzać i chce sie skonsultować z wami

podobno nie można tak robić w x-ach że np. z tyłu masz opony troche zużyte , z przodu zakładasz nowe , dostaje na tym napęd , tak samo jest z ciśnieniem musi być równomierne na każdym kole , inny bierznik z tyłu i przodu też nie zalecane , szybko napęd można zniszczyć a zwłaszcza skrzynke rozdzielczą

wiec zostaje mi szukać jakieś 1 opony używanej ,

czy ktoś mi bajek naopowiadał czy faktycznie tak jest ?

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam kolego, nie wydaje mi się żeby zużycie opony miało wpływ na napęd. Jedyne co jest pewne to to że przy napędzie na 4 koła powinny być wszystkie opony jednakowe (chodzi o bierznik).

Skrzynka rozdzielcza jest prostym urządzeniem i przenosi moment do 4000nm więc myślę że nie masz się czym martwić.

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam kolego, nie wydaje mi się żeby zużycie opony miało wpływ na napęd. Jedyne co jest pewne to to że przy napędzie na 4 koła powinny być wszystkie opony jednakowe (chodzi o bierznik).

Skrzynka rozdzielcza jest prostym urządzeniem i przenosi moment do 4000nm więc myślę że nie masz się czym martwić.

no własnie wydaje mi się z pomylili to z x-drivem , u nas mamy napęd na ształe ustawiony i nie ma w zasadzie znaczenia bo każde koło i tak dostaje zawsze taką samą siłę napędową

w x-drive jest to elektronicznie regulowane w zależności od obciżenia każdego koła , wiec chyba tam to jest to istotne

to spox wróce do zakupu 2 nowych opon ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
Ja mam na jednej osi Bridgestone a na drugiej Goodyear.Jeśli chodzi o bieżnik mniej więcej takie samo zużycie.Auto na drodze zachowuje się idealnie.Pozdrawiam
Opublikowano

Im większa różnica w średnicy kół między osiami, tym bardziej obciążony jest centralny dyferencjał.

Im większa różnica w średnicy kół na tej samej osi, tym bardziej obciążony jest przedni/tylny dyferencjał.

Opony powinny być o podobnym stopniu zużycia, co nie znaczy idealnie takim samym :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
witam posiadam bmw x3 2006rok,znalazłem alufelgi od bmw x5 org. 19cali czy opony muszą być takich samych rozmiarów ?? bo tam jest z przodu 255 na tyle 285 czy jak będę jeździł na takich oponach to się nic nie stanie z napędem????