Skocz do zawartości

735i 99` rok uszkodzony sterownik silnika DME / ECU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie odebrałem swoje autko z warsztatu, po wnikliwej diagnostyce, technik stwierdził, że za wszelkie problemy z pracą silnika odpowiedzialny jest skorodowany komputer sterujący silnikiem ECU, który nie potrafi się skomunikować min z czujnikami położenia rozrządu. Wcześniej był już przez kogoś naprawiany i czyszczony, ale na chwile obecna już nic z nim nie da rady zrobić. Wymiana na nowy raczej nie mi sie nie widzi (900funtów z vat) Teraz mam kilka pytań:

1. czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie dokładnie ten sterownik się znajduje, jak go wymontować i na co uważać wyjmując go(tylko w celu sprawdzenia numerów części)

2. Czy ten sterownik musi być koniecznie od tego samego modelu/ rocznika? Czy moge sobie np kupić od 740 z 97 roku?

3. Czy mogę go sam zaprogramować np P.A. softem lub carsoftem czy lepiej dać go do zaprogramowania do warsztatu (koszt 40 funtow)

pozdrawiam

E38 735iA Sport Individual 99`
Opublikowano

Znalazłem komputer. Wyłączyłem akumulator, wyciagnalem spisalem numery. Na allegro ta czesc jest numer sie zgadza 0261 207 106

tylko na moim jest napisane DME 7532675 a tam jest jakis inny. Czy ten numer DME ma jakieś znaczenie? Bo taki sam sterownik wystepuje tez w M5 540, 740, X5 4.4 i w moim. Czy po przeprogramowaniu ten sterownik bedzie dzialal u mnie?

I jeszcze male pytanie czy te kable powinny tam tak wygladac?!!?

http://images40.fotosik.pl/107/7c4181c0efeb9546m.jpg

E38 735iA Sport Individual 99`