Skocz do zawartości

Potrzebuję informacji 318 tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

planuję zakup e36 318 tds, chciałem zapytać na co zwrócic uwagę przy zakupie, jakie przebiegi wytrzymuje sinik i turbinka przed generalką? (przy założeniu że samochód nie był katowany)

Potrzebuję solidnego samochodu sprawiającego przyjemność z jazdy a przy tym oszczędnego (pracuję ok. 800 km od domu, więc roczny przebieg będzie spory).

Opublikowano

moj tds byl sprowadzony z Wloch. Na liczniku ma 190tys, ale sadze ze ma minimum 300tys przebiegu. Lakier ma oryginalny w b.dobrym stanie, zero rdzy, w srodku zadbany, tylko kierownica strasznie starta jest.

Silnik ladnie dziala, nie bierze kropli oleju, turbinka elegancko pracuje, nic nie kopci, pali na dotyk, nawet na wiosne po 2 miesiecznym snie zimowym bunia zapalila jak bym ja dopiero co zgasil - az sie zdziwilem :D . Jedyna wada to slychac rozrzad przy 2000 obrotow.

Dojezdzajac na uczelnie 70km w obie strony (z tego 10km miasto) srednia spalania teraz wyszla mi 5,5litry na 100km - przy spokojnej jezdzie oczywiscie (srednio 90km/h na trasie przy 3-4 osobach). A na samej trasie to schodzilem nawet do 4,5 litry. Natomiast przy wiekszych predkosciach (120-150) to spalanie znacznie wzrasta, do nawet 7-10litrow - wtedy lepszym wyjsciem byloby 2,5td.

Silnik 1665cm tds (bo taki faktycznie tam jest) w cale nie jest taki znowu slaby, 90 konikow tez swoje potrafi.

Nie raz na autoscout widzialem przebiegi w 318tds nawet ok 500tys i jesli silnik nie byl zylowany to napewno moze tyle przejechac, wszystko zalezy od tego jak poprzedni wlasciciel dbal o autko.

Ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z tego silniczka. Do spokojnej, przyjemnej jazdy napewno sie super nadaje.