Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio przestal mi dzialac pdc. Po wstawienu wstecznego rozlega sie dlugi pisk i to wszystko, przy zblizaniu sie do przeszkody cisza. Jakis bezpiecznik? Moze czujniki? Pozdrawiam
Opublikowano

jak dlugo piszczy to oznacza blad systemu parktronika , czyli uszkodzony np czujnik, wlacz wsteczny i idz na tyl samochodu i przystawiaj ucho do kazdego czujnika, ten ktory nie pyrka nie dziala, trzeba wymienic.

__

Piotr

Opublikowano

raczej ktorys z czujnikow.

choc u mnie tez cos bylo z wiązka do parktronika

moze ta metoda co opisal pit jest dobra, ale mozesz tez podlaczyc pod kompa i bedzie jasne dokladnie ktore, czy ktory:)

Opublikowano
Dzieki Pit. Miales racje, drugi od prawej nie pyrka.Kupilem juz inny. Wiesz moze jak go bezpiecznie wymontowac co by nie pocharatac listwy za bardzo?
Opublikowano
u mnie czesto po deszczu przestaje dzialac parktronik, zbiera tam sie woda bloto itd i czasem cos nie laczyc na wtyczkach, sprawdzic ktory nie "pyka" sprobowac osuszyc, oczyscic, czasem wymiana nie jest konieczna
Opublikowano
Suszenie i czyszczenie nic nie dalo. Nadal nie dziala. Wie ktos jak to wyciagnac? Pocharatalem juz troche listwe i mnie strzela bo mam z glowa na punkcie estetyki, szczegolnie mojej buńki :)
Opublikowano

listwy załozone sa jak w standardowym zderzaku, na wcisk - boczne czy tez tylna ma wypustki ktore wciśniete sa w zderzak, przykład:

http://moto.allegro.pl/item592823552_nakladka_rogowa_zderzaka_tyl_listwa_bmw_3_e36.html

jak sie dobrze przyjżysz miejscu łączenia zderzaka a listwy to zobaczysz te miejsca - wystarczy delikatnie wciskać w nie płaski wkrętak i podważać listwe, bedzie po kolej wyskakiwac z zatrzasków

jak wyjmiesz listwe, czujniki sa wciskane w mocowania w listwie - wyciągasz uszkodzony i wymieniasz :)

Opublikowano
przykro mi kolego ale wyciągnąć czujnik da sie tylko od wewnętrznej strony zderzak czylo musisz zdemontowac zderzak. demontaż bardzo prosty odkrecasz 2 sruby od spodu zderzaka w miejscach odbojnikow po bokach zciągasz z zatrzasków na dole przy nakolach tez śa srubki ale nie ma z tym jakichś większych problemów więc spróbuj powinn ci sie udać
Opublikowano
PDC to obraza dla kierowcy. Wywalcie to ustrojstwo bo często się psuje i wiecznie sprawia klopot.
Opublikowano
Kolego jakub, pdc to zadna obraza dla kierowcy a jedynie udogodnienie, a skoro juz jest w samochodzie to ma dzialac ;) . Dzieki chlopaki za pomoc , czujnik wymieniony i wszystko peknie dziala. pozdrawiam
  • 4 lata później...
Opublikowano
koledzy u mnie po wrzuceniu wstecznego tylko samochod sie pojawia na monitorze i nic kompletnie nie pyrka a raczej nie mozliwe zeby wszystkie czujniki na raz poszły... Przez jakis raz działalo wszystko a raz nie i teraz w koncu cisza. Ktos ma pomysł jak samemu to naprawic czy tylko podpiecie pod kompa pomoze?