Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zalozylem sobie uzywane reflektory xenonowe z 2002 r do E39 i nie swieci mi prawy reflektor wiem na 100% ze zarowka jest OK czy da sie jakos bez wyjmowania reflektora zdiagnozowac przetwornice jak tak to jak to zrobic i co ewentualnie moze byc przyczyna ?

Z gory dzieki

Pozdrawiam...

E39
Opublikowano
Witam zalozylem sobie uzywane reflektory xenonowe z 2002 r do E39 i nie swieci mi prawy reflektor wiem na 100% ze zarowka jest OK czy da sie jakos bez wyjmowania reflektora zdiagnozowac przetwornice jak tak to jak to zrobic i co ewentualnie moze byc przyczyna ?

Z gory dzieki

Pozdrawiam...

rozumiem ze to sa xenony z ringami - przetwornica jest jednoczesciowa (zaplonnik w jednej obudowie z przetwornica) czy dwuczesciowa - transformator-zaplonnik osobno, przetwornica osobno? powinna byc

jedno...

Ogolnie polecam niezwykla rozwage przy wszelkich testach (na codzien

zajmuje sie czesto wysokimi napieciami - nie polecam...bezposredniego

kontaktu)

czy pracujaca przetwornica wydaje jakies dzwieki, piski? czy w ogole

probuje zapalic reflektor, czy nie ?

bezposredni pomiar tego napiecia jest wyjatkowo trudny, trzeba miec

dobra wysokonapieciowa sonde albo chociaz zrobic dzielnik z kilkunastu

rezystorow. mozna probowac robic proby "na srubokret" ale jak

wspominalem powyzej - jesli nigdy tego nie robiles, to zapomnij o tym

sposobie, w najlepszym wypadku groza przykre trudno gojace sie

poparzenia, w najgorszym - plastikowy worek.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Tak sa to xenony z ringami i jest przetwornica jednoczesciowa...nie zauwazylem zeby przetwornica wydawala jakis dzwiek ten xenon wogole nie probuje zapalic a tak to oprocz niego wszystko chodzi czyli ringi swieca kierunki sa wszystko oprocz tego xenona...moze przelozyc przetwornice z jednego reflektora na drugi ?...
E39
Opublikowano

Ja na twoim miejscu spróbował bym przełożyć przetwornice, a przynajmniej popróbować zamienić żarniki (tylko ostrożnie). Wyjaśni się wtedy czy to żarnik, czy przetwornica.

Wymontowanie reflektorów w E39 nie jest zbyt skomplikowane, także dasz sobie radę!

Opublikowano
Tak sa to xenony z ringami i jest przetwornica jednoczesciowa...nie zauwazylem zeby przetwornica wydawala jakis dzwiek ten xenon wogole nie probuje zapalic a tak to oprocz niego wszystko chodzi czyli ringi swieca kierunki sa wszystko oprocz tego xenona...moze przelozyc przetwornice z jednego reflektora na drugi ?...

To co mozesz sprawdzic to fakt czy przetwornica dostaje 12V po

wlaczeniu swiatel mijania. jesli nie to tutaj szukaj problemu

przekladanie calosci ma maly sens jesli po obu stronach jest napiecie

baterii, wtedy prawdopodobnie padnieta przetwornica.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl