Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam pytanie. jak wyciągnąć przednie boczne szyby?? ( sedan 1991rok) szukałem na forum ale nie znalazłem. za odpowiedzi z góry dziękuję. pozdrawiam
Przemyslaw
Opublikowano

witam, wymieniam szyby w samochodach na codzien wiec juz pomagam

najpierw odkrecasz panel drzwiowy, dwie srubki (gwiazdka T20) przy raczce, przesuwasz ramke klamki i ja sciagasz, jesli szyby na korbe to musisz tez korbe odkrecic... i posiagnij panel od drzwi tylko zdecydowanym ruchem to moze uda Ci sie bez uszkadzania klispow trzymajacych panel

zjezdzasz szyba na dol i zobacysz dwie metalowe prowadnice, biale plastiki a w nich metalowe klipsy w ksztalcie podkowy, jakimis malymi kombinerkami wyciagnij klipsy w bok a pozniej wyczep "jabluszka" z bialych plastikow,

wyciagnij tez gorna wewnetrzna uszczelke (ta na ktorej jest ok 4-5 metalowych czarnych klipsow)

zjedz machanizmem na sam dol drzwi a szybe pociagnij do gory zaczynajac od strony gdzie jest zamek, okrec szybe o ok 45-70 stpni i wyciagnij z drzwi po zewnatrznej stronie ramki

jak bedziesz je wladal spowrtem to radze kupic w serwisie biale klipsy i mozesz tez popsikac uszczelke w srodku (np WD-40)

metalowe klipsy wloz tez w biale plastiki zanim wlozysz szybe ( poprostu tak jest latwiej)

szybe wloz rowniez od zewnatrz i pod katem, upewnij sie ze jest w przedniej czesci uszczelki a potem przekrec do prawidowej pozycji, opusc szybe na dol ustaw biale plastiki na jabluszka i kombinerkami nastawnymi scisnij tak aby uslyszec dwa klikniecia, jak uslyszysz tylko jedno to nie bedzie do konca i szyba po kilku dniach wyskoczy i przypuszczalnie wykrzywi mechanizm

wiem ze to wszystko troche dlugie i bardzo szczegolowe ale staralem sie opisac wszystko i dokladnie jak sie tylko dalo

pozdrawiam