Skocz do zawartości

525TDS- od czego jest wejscie na wezyk w kolektorze ssacym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

i znowu ja :D Dzisiaj sciagalem kolektor ssacy w moje beci zeby podokrecac pare srubek. M.in metalowe przewody od pompy do wtryskow bo lekko sie pocily (i faktycznie byly lekko niedokrecone). Po szybkim kursie yogi (dostac sie do srubek pod zbiorniczkiem wyrownawczym nie bylo latwo - zwlaszcza przy montazu :mad2: ) dobralem sie do przewodow. Jak zdjacelm kolektor okazalo sie, ze od spodu ma wejscie na wtyczke i taka mala koncowke do nasadzenia wezyka. Na realoem juz doszedlem, ze ta wtyczka to czujnik temperatury powietrza. Znalazlem go zaplatenago gdzies w kablach i podlaczylem. jednak za cholere nie moge znalezc informacji o tym co to za wejscie na wezyk :mad2: Zakladam, ze to jakies podcisnienie. Swoja droga pewnie moja becia ciagnela tamtedy lewe powietrze w kolektor :duh: Znalazlem w okolicy tej wypustki wolny przewod (pasujacy srednica). Poprowadzony byl on od jakiegos czujnika przy lewym przednim nadkolu (nie wiem co to za czyjnik - aluminiowe dwie skrzyneczki z takimi wypustkami zaopatrzonymi w gumowe, karbowane oslonki). Na chybil trafil (nie smiejcie sie :mrgreen: ) zalozylem ten wezyk do tego wypustu w kolektorze. Wezyk jest bardzo cieniutki. Autko smiga jak trzeba. Tylko nie wiem, czy dobrze zrobilem :mad2: Ktos moze mi podpowiedziec co to za wezyk i do czego jest ten wypust od spodu kolektora ssacego???

Bede wdzieczny za podpowiedzi :D

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano

witam

nie dalej jak w piątek tez "walczyłem" z tym wężykiem......a jak 8)

- jest to informacja dla komputera o ciśnieniu (właściwie podciśnieniu) w kolektorze) - dobrze typowałeś.

U mnie było tak że przy samym czujniku wężyk był pęknięty i poprostu nie podawał właściwej informacji do czujnika.

Po naprawie tego - uciąłem dwa centymety wężyka, oczyściłem dokładnie i podłączyłem - mam wrażenie że autko śmiga jakoś lepiej - zwłaszcza od niższych obrotów. - Chociaż może to byc tylko autosugestia (to jak się coś wydaje w aucie :mrgreen: )

u mnie ten czujnik wygląda na małą czarną plastikową puszeczkę z taką jakby rurką do ssania, dochodzi do niego wtyczka o trzech wyprowadzeniach - okryta tak jak napisałeś - gumką

pozdrawiam

Czemu BMW ??? - wiem, ale nie powiem .....
Opublikowano

Czyli trafilem :D Powiem Ci, ze to nie auto sugestia tylko tak jest. Odkad go kupilem to mial problemy z rozbujaniem sie od niskich obrotow. Jak podlaczylem ten wezyk to ciagnie ladnie od samego dolu :D (pomijam oczywiscie moment zalaczenia turbo).

Dzieki za informacje :cool2:

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven