Skocz do zawartości

Zle ulozony silnik TDS? Co to znaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

i znow zwracam sie do was z zapytaniem. Jakis czas temu bylem w warsztacie (nieoficjalny serwis BMW). Wlasciciel wzial moja bunie na przejazdzke. Jak ja odpalal i gasil to lekko szarpnelo silnikiem. Stwierdzil, ze jest "zle ulozony w komorze". Co to moze oznaczac? Czy mozna zle wlozyc silnik? Mozna to jakos sprawdzic na poduszkach? Nie bardzo wiem o co mu chodzilo a nie dociekalem wowczas bo przyjechalem z innym problemem. Faktycznie przy gaszeniu i zapalaniu potrafi lekko bujnac nadwoziem. Nie wiem tylko czym to jest spowodowane. Ma ktos jakis pomysl? Z gory dzieki za wszystkie uwagi :D

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
Witam,

i znow zwracam sie do was z zapytaniem. Jakis czas temu bylem w warsztacie (nieoficjalny serwis BMW). Wlasciciel wzial moja bunie na przejazdzke. Jak ja odpalal i gasil to lekko szarpnelo silnikiem. Stwierdzil, ze jest "zle ulozony w komorze". Co to moze oznaczac? Czy mozna zle wlozyc silnik? Mozna to jakos sprawdzic na poduszkach? Nie bardzo wiem o co mu chodzilo a nie dociekalem wowczas bo przyjechalem z innym problemem. Faktycznie przy gaszeniu i zapalaniu potrafi lekko bujnac nadwoziem. Nie wiem tylko czym to jest spowodowane. Ma ktos jakis pomysl? Z gory dzieki za wszystkie uwagi :D

Zapewne chodzi o elementy mocowania silnika do nadwozia czyli

poduszki. Ich zuzycie powoduje "osiadanie" elementow metalowo-gumowych i nieprawidlowe ulozenie silnika wzgledem podluznic.

To samo dotyczy poduszki pod skrzynia biegow

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Czy mozna to sprawdzic w jakis sposob "na oko"? Po czym poznac uszkodzone poduszki lub wytluczone?

P.S. Dzieki za wyjasnienie :D

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
Czy mozna to sprawdzic w jakis sposob "na oko"? Po czym poznac uszkodzone poduszki lub wytluczone?

P.S. Dzieki za wyjasnienie :D

Zazwyczaj daje sie to dosyc latwo optycznie stwierdzic - poduszki

sa zdeformowane, zgniecione albo pekniete. moze tez wyciekac z nich

olej.

W skrajnych przypadkach moga byc skrzywione "łapy" czyli metalowe

elementy przykrecone pomiedzy poduszka a blokiem/skrzynia.

(zazwycza moze miec to miejsce w autach uszkodzonych w kolizji;

co najmniej jedna z lap jest wytloczka z co prawad grubej blachy

ale moze sie poddac).

Aha - na poduszkach sa blaszane oslony, wyglada na glupi i niepotrzebny kawalek metalu ale sa bardzo istotne - brak tych oslon zazwycza

powoduje przyspieszone zniszczenie poduszek ze wzgledu na cieplo

ktore powoduje pekanie gumy. Przy wymianie bezwzglednie trzeba je

zalozyc.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Dzieki za wskazowki :D W weekend wpakuje sie na jakis podnosnik i poogladam sobie te poduszki. Ciekaw jestem w jakim sa stanie 8) Tak przy okazji, czy ktos orientuje sie jakie sa koszta nowych poduszek? Tak tylko pytam gdyby sie okazalo, ze trzeba bedzie jednak cos podzialac :roll2:

Pozdrawiam

Reaven