Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam temat który nurtuje wielu. Dzisiaj mogę z pewnością powiedzieć gdzie tkwi problem bo moim autem przejechałem już kilka tysięcy km od czasu kiedy oddałem do sprawdzenia głowicę. Na próbach wyszło, że 3 zawory kompletnie nie trzymają a 6 kolejnych jest słabych. Po pracy silnika nie można było tego usłyszeć, różnice w hałasie były znikome a tym bardziej niesłyszalne w środku. Przebieg samochodu przed naprawą wynosił ok 340 tyś km i jest to prawdziwy przebieg.

Wymieniono mi 3 zawory na nowe, 6 zregenerowano.

Efekt:

Spalanie spadło z poziomu 12-15 litrów do 9-11 :) inwestycja zwróci mi się maksymalnie w przeciągu pół roku

Opublikowano

Naprawa głowicy w Głogowie. Byłem w szoku wzięli 350zł (liczyłem 600-700) oprócz w/w napraw była też minimalnie planowana, zawsze są bo są to głowice aluminiowe i takie zawsze delikatnie się krzywią przy użytkowaniu. Czy szczelna czy nie nie mal pewne jest, że choćby minimalnie ale ją splanują. Do tego oczywiście trzeba doliczyć wymianę oleju i filtrów.

Uszczelka pod głowicę wyszło ok 250zł pozostałe uszczelki nie pamiętam, pewnie ze 150zł starczyło. Uszczelki oczywiście markowe. Z robocizną zależy od regionu, ja robiłem inne rzeczy też przy aucie więc trudno powiedzieć ile skasował za same rozebranie góry silnika i zawiezienie głowicy do naprawy.