Skocz do zawartości

W 525d przy dużej predkosci wyłączyło sie turbo!!!Czemu???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od paru dni jezdze 525d z 2001r.Postanowiłem sprawdzic jak idzie na prostej.Do 200km/h rozpedziła sie momentalnie i nagle osłabła.Po zatrzymaniu,odczekaniu i ponownym zapaleniu silnika wszystko sie unormowało.

W serwisie podczas sprawdzania auta przed zakupem powiedziano ze z turbiną jest wszystko ok.

Co to może byc???

Wydaje mi sie ze ten silnik ma zmieniony program bo jest dużo zamocne jak na 163KM.

Chce pojechac na hamownie i sprawdzic jaką ma moc,może ktos przesadził???

Jaka jest dopuszczalna ilosc KM i NM w tym silniku???

Prosze o jakies rady.POZDRAWIAM

Opublikowano
Witam.

Od paru dni jezdze 525d z 2001r.Postanowiłem sprawdzic jak idzie na prostej.Do 200km/h rozpedziła sie momentalnie i nagle osłabła.Po zatrzymaniu,odczekaniu i ponownym zapaleniu silnika wszystko sie unormowało.

W serwisie podczas sprawdzania auta przed zakupem powiedziano ze z turbiną jest wszystko ok.

Co to może byc???

Wydaje mi sie ze ten silnik ma zmieniony program bo jest dużo zamocne jak na 163KM.

Chce pojechac na hamownie i sprawdzic jaką ma moc,może ktos przesadził???

Jaka jest dopuszczalna ilosc KM i NM w tym silniku???

Prosze o jakies rady.POZDRAWIAM

kolego, lepiej pojedz do servisu i daj zczytac sobie bledy ze sterownika DDE! Jak masz DIS-a lub Inpe zaoszczedzisz sobie kase. Wtedy bedziesz wiedzial gdzie szukac bledu. Tutaj wrozki n ie ma, wiec watpie ze bedzie ktos Ci w stanie pomoc.... :wink:

Opublikowano
Pisałem juz wczesniej Ci ze miałem taki sam objaw. Trzeba było wymienić przewody podciśnieniowe sterowania turbo. W ASO skasowali 400PLN i od reki ustapiło.
Opublikowano
u mnie błędów też nie było. akurat człowiek z aso jak mu opisałem objawy od razu stawiał na przewody. Mam 2 turbo sprężarki i śmiesznie to wyglądało bo po przkroczeniu 180 jak zszedłem np do 120 to silnik krecił (chyba) do 2500 i potem nic. jakby turbo nie było. Po zgaszeniu silnika wszystko wracało do normy aż do monetu kolejnego przekroczenia 180.