Skocz do zawartości

Padla wspolpraca webasta z nawiewem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mam E39 z 97r z zamontowanym ogrzewaniem postojowym firmy Eberspracher (ma takie niebieskie logo z 3 kreskami).

Do tej pory wsio bylo ok, dzialalo elegancko na pilota i na sterownik w aucie - wlaczalo ogrzewanie i nawiew - na taki poziom jaki byl przed opuszczeniem auta. Jakos kilka dni temu przestalo wspolpracowac z nawiewem - nie wlacza go. Co wiecej - i w aucie i dookola co jakis czas czuc paliwo :(

Macie jakies pojecie co sprawdzic ? A na marginesie - mozna/powinno sie uzywac webasto juz na chodzacym, ale wciaz zimnym aucie ? Czasem tak robilem - moze sam cos zepsulem przez to ?

I male pytanie na marginesie - przy duzych mrozach przez pierwsze kilkanascie metrow kierowniaca chodzi, jakby ja ktos w smole unurzal... ale zanim wyjade na ulice spod domu juz jest oki - czy to normalny objaw ?

Pozdrawiam

M.

Opublikowano
pewnie strzelil sterownik webasto, podaje paliwo ,a brak zaplonu, lub , paliwo wycieka z przewodu i lipa , a tak swoja droga ,to pierwszy raz spotykam sie w e39 z webastem Ebera.., chyba ze dokladane, co do pompy, to mysle ze jest cienka i tu lezy problem , u mnie przy - 18 jest bez roznicy czy zima czy lato, no ale powodow moze byc wiecej , niski stan oleju itd... moze lozyska kolumn sa juz wybite , jeszcze o eberku.. zalaczanie na pracujacym silniku i w dodatku zimnym nic nie uszkodzi, przeciez glownie o to chodzi aby grzalo plyn chlodzacy kiedy jest zimny itd.. pozdrawiam
Opublikowano

Dzieki....

Co zauwazylem - oprocz zegara sterujacego ogrzewanie postojowe w ogole na nic nie reaguje, nie wydaje zadnego dzwieku, nic... Posprawdzalem co moglem, czyli bezpieczniki i polaczenia kabli, tam gdzie wydawalo mi sie prawdobodobne i nic :(

Jak nie podsuniecie mi pomysla czeka mnie wizyta w warsztacie :(

M.