Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj moje bmw zrobilo mi brzydkiego psikusa..

Po jakiejs pol godzince dosc intensywnej jazdy (przyspieszanie i hamowanie - krete drogi) wjechalem do miasta i zaczalem jechac duzo spokojniej.. i przy skrecaniu dwukrotnie zgasl silnik i zablokowala sie kierownica :(

na szczescie jechalem b. wolno i nic sie nie stalo, ale bardzo mnie to niepokoi..

Odpalil po takim numerze bez problemu i jechalem dalej. Pojezdzilem jeszcze troche i sytuacja sie nie powtorzyla..

Cos jest nie tak czy to ja cos zle zrobilem? Czy to normalne ze kierownica sie blokuje jak silnik gasnie?

Opublikowano
Jesli kierownica sie blokowała jak skręcałeś to masz problem ze stacyjką. Napraw to bo coś takiego jest bardzo niebezpieczne !!
Opublikowano

jest dokładnie tak jak mowi staspolo.

Pasek klinowy napędza wspomaganie i jeśli się nię kręci to nie ma wspomagania:D

żeby było śmieszniej jeśli występuje serwo to nie ma hamulców :twisted:

Opublikowano
Dokładnie tak jest jak mówicie, ale On twierdzi ze mu zablokowało kierownicę...

Jesli wyłączało by się wspomaganie to czuł by poprostu że kierownicą kręci się Ciezej ale by się nie zablokowała.

Ale chyba jednak nie moze mu chodzic o wspomaganie.

Ja kupując samochod popelnilem wieeelki błąd i kupiłem e36 bez wspomagania :cry2: (swoją drogą nie wiecie ile moze kosztować załozenie go?) Teoretycznie to gdyby chodzilo o wspomaganie to mi caly czas sie powinno wydawac ze mi sie kierownica blokuje a jakoś muszę jeździć i nie jest tak tragicznie.

Wiec w sumie stawiam na to ze to nie wspomaganie ;)

Opublikowano

jeśli masz wspomaganie i zgaśnie ci silnik to kręci się naprawdę dużo ciężej niż w samochodzie bez wspomagania.

Można to wytłumaczyć tym, że kręcąc kierownicą musisz pokonać opór zatrzymanej pompki wspomagania.

tak by to mniej lub więcej wyglądało :|

Opublikowano
jeśli masz wspomaganie i zgaśnie ci silnik to kręci się naprawdę dużo ciężej niż w samochodzie bez wspomagania.

Można to wytłumaczyć tym, że kręcąc kierownicą musisz pokonać opór zatrzymanej pompki wspomagania.

tak by to mniej lub więcej wyglądało :|

hmm rozuemiem wrazenie że kierownica sie zablokowała jesli byś stał i probowal krecic bez wspomagania, ale jesli samochod się toczył to nie powinno być aż tak tragicznie zeby nie dalo sie wogole ruyszyc kierownicą.

Ale z drugiej strony patrząc to soebi jedzisz jedziesz i krecisz "paluszkiem" ;l) i tu nagle nie mozesz juz krecic paluszkiem to wydaje sie ze mogla by sie zablokować. :?

gemini

sproboj sobie w miejscu kręcić kierwownica na zapalonym silniku i zgaś go, wtedy zobaczysz czy twoje wrazenie z miasta to byla zeczywiscie blokoada czy tylko wyłączenie wspomagania.

Opublikowano
Nawet nie wiedziałem że były E36 bez wspomagania, myślałem że to standard. Ostatnio miałem okazję sprawdzić jak sie kręci kierownicą na zgaszonym sliniku gdy ojciec mnie do domu holował kilka km. Normalnie tragedia!
Opublikowano
Nawet nie wiedziałem że były E36 bez wspomagania, myślałem że to standard.

Ja też sie bardzo zdziwiłem, tym bardziej ze jest abs.. zazwyczaj na pierszym miejscu wysposarzenia jest wspomaganie a dalej dopiero abs..

A patrzylem po slikniku i ukl kier ze nie bylo raczej nic kombinowane.. wiec seryjnie go nie ma :cry2:

Nie wiecie ile moze kosztowac zamontowanie wspomagania?

Opublikowano
Na 100% to zablokowanie to brak wspomagania .Zgasł silnik,nie ma wspomagania.A uczucie zablokowania kierownicy.
Opublikowano
Ja też sie bardzo zdziwiłem, tym bardziej ze jest abs.. zazwyczaj na pierszym miejscu wysposarzenia jest wspomaganie a dalej dopiero abs..

A patrzylem po slikniku i ukl kier ze nie bylo raczej nic kombinowane.. wiec seryjnie go nie ma :cry2:

To lipa Hubi, ale zawsze można dołożyć i po sprawie :D