Skocz do zawartości

Pytanie o temperature

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W mojej e46 320d wymienialem termostat. Samochod osiaga temperature 90 stopni. Jadac normalnie temperatura zostaje utrzymana, jednak gdy stoje juz w korku wskazowka troszke opada z pionu o jakies 1-2 mm. Gdy juz jade normalnie wystarczy chwilka i wskazowka wraca ponownie do pionu. Sprawdzalem plyn chlodniczy i nie jest na maxa w zbiorniczku. Czy to normalne zjawisko z tym spadkiem temperatury? Moze termostat lub dolac plynu? Albo cos innego? Pozdrawiam!
Opublikowano
Witam. W mojej e46 320d wymienialem termostat. Samochod osiaga temperature 90 stopni. Jadac normalnie temperatura zostaje utrzymana, jednak gdy stoje juz w korku wskazowka troszke opada z pionu o jakies 1-2 mm.

No to jak o 1 mm to zaraz się zacznie iż masz kompletnie rozwalony układ chłodzenia :P:P

Sprawdzalem plyn chlodniczy i nie jest na maxa w zbiorniczku.

I tak ma być - musi być zachowana rezerwa miejsca wrazie rozszerzenia cieplnego płynu. Na chłodnicy masz narysowane ile ma być płynu ( położenie pływaka ).

Czy to normalne zjawisko z tym spadkiem temperatury?

Co prawda u mnie temperatura nie spada ale wczoraj był podobny post - przejżyj sobie forum. Zakres pracy temperaturowej silnika jest pomiędzy MIN a MAX.

Moze termostat

Sprawdź przy jakim położeniu wskazówki następuje otwarcie termostatu. Bedziesz wiedział czy to termostat.

lub dolac plynu?

Płynu ma być tyle ile musi - nie wiecej ani mniej. Jak dolejesz zbyt dużo, to wywali ci go korkiem gdy się nagrzeje. Jak będzie go za mało - układ będzie sie przegrzewał.

Albo cos innego?

czujnik temperatury???, zegary???

Pzdr,

Opublikowano
  • Autor

dzięki wielkie za odpowiedź

faktycznie czujnik temperatury mam padniety, wyszło to na kompie, wiec przymierzam sie do jego wymiany

pozdrawiam