Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W piątek wymieniałem olej i filtry-w tym filtr paliwa. Jak się później okazało filtr albo został uszkodzony przez mechanika, który go wymieniał albo już był uszkodzony w momencie zakupu. W każdym razie po wymianie samochód zaczął ostro kopcic na czarno-dlatego postanowiłem sprawdzic filtr. Okazało się że miał dziurę długą na jakieś 5 cm, więc niefiltrowana ropa trafiała wprost do pompy i na wtryski.

Czy mogły ww. podzespoły dostac po du... przez ta nieprzefiltrowaną ropę?

Dodam że na uszkodzonym filtrze zrobiłem może z 15 km. ON z nowej stacji BP-ultimate. Zaraz po zauważeniu wady filtru, wymieniłem go na nowy. Silnik M47.

Dzięki za odp

Opublikowano

Raczej wszystko powinno byc ok.

Przez 15 km spaliłeś ok 1 L ropy-czy to dużo dla wtrysków które w ciągu swojego żywota rozpylają kilka-kilkanaście tys. L?

Sęk w tym, że nie wiesz w jakim stanie same ich końcówki są-nieraz jest tak, że tego typu incydent zakończy żywot i tak już zmęczonych wtrysków-póki co obserwuj ich zachowanie-dymienie, drgania po odpaleniu itd.

Pozdro

sex, drugs and BMW...
Opublikowano
refresh

Jakieś inne opinie?

Moja opinie jest taka: jeździj z nowym filtrem bedzie dobrze to dobrze, będzie źle to wtedy pytaj. Nawiasem mówiąc jestem przekonany że wszystko jest dobrze.