Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To mój pierwszy post na forum :)

I już tyczy się problemu z autem, bynajmniej mi wydaje się, że to problem. Chodzi o temperature i niedogrzewany silnik. Wiem, że tematów było dużo bo przeszukałem ale nie wszystkie problemy można kwalifikować pod jeden worek.

Auto, które posiadam to e36 (320i) po lifcie (97 r.)

Przykładowo rano po przejechaniu 5 km, wskazówke temperatury mam ok 3 mm za niebieskim polem. Po 4 km zaczyna lecieć jakieś tam słabe ciepłe powietrze, jak dojeżdzam na miejsce leci już takie średnie ciepłe, gaszę silnik, 2 minuty później odpalam grzanie - leci chłód, żeby wskazówka stanęła na środku potrzeba (ok. 10 km w lato) (i 15 km w zime)

Drugie zjawisko to takie, że mam strzałke pionowo (zawsze 3mm przed pionem bo to max już możliwości) podjeżdzam na stację - tankuję, wraz z opłatą będą jakieś 3 minuty. Po 3 minutach - wskazówka jest już między niebieskim polem a pierwszą kreską.

Trzecia sprawa to taka, że ciągle mam pełno pary, która się skrapla pod korkiem wlewu oleju. Nawet 50 km jazdy, na ciepłym silniku (do 5000 obr) nie wystarcza, żeby masło zniknęło z pod korka. Płyn nie ucieka, wszystko jest w porządku, ale na korku wiecznie masło. Na bagnecie też mam odrobine masła ale na samym końcu miary (tuż przed metalowym prętem) cała miara ogólnie jest czyściutka bez masła.

pomożecie ?

Opublikowano

Właśnie chciałem upewnić się czy to napewno termostat.

Załóżmy, że termostat lub czujnik temperatury (?)

Jak duży problem jest zamontować nowy termostat w m52b20 ?

Wystarczy przełożyć nowy - czy trzeba koniecznie odpowietrzać ?