Skocz do zawartości

523i 1996 - wspomaganie kierownicy na mrozie, problem ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

1. dziś rano po odpaleniu zimnego auta przez jakies 5 minut wspomaganie chodziło dziwnie ciężko - tak jakby olej zgęstniał na mrozie (-3 stopnie rano miałem na kompie). Po 3 skrętach wróciło do normy. Olej wymieniany w serwisie rok temu.

Jak myślicie, czy olej stracił właściwości, że tak się zachował, czy może jest jakaś inna przyczyna?

2. na diagnostyce wyszło mi coś w stylu "chwilowy zanik rezystancji ABS" (tak mi to przekazano). Niby wymienili jakiś czujnik i ma być już ok. Co myślicie o tym errorze? (nigdy nie miałem problemów z odczuwalnym działaniem ABS)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

1. pompa wspomagania się kończy ale na początek zmień płyn to może jeszcze pociągnie troche

2. na diagnostyce wyszło mi coś w stylu "chwilowy zanik rezystancji ABS" znajomemu kiedyś powiedzieli ze purkłe soniloid mu się zepsuł :norty:

Opublikowano

1. Zaczne za Twoja rada od wymiany oleju :)

2. Widze ze sa jeszcze lepsze diagnozy :)

Dzieki za info!

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
1. Zaczne za Twoja rada od wymiany oleju :)

2. Widze ze sa jeszcze lepsze diagnozy :)

Dzieki za info!

bo jak pisałeś na zimnym chodzi ciężko , a to pewnie dlatego że w pompie jest sporo opiłków metalu z pompy , które ją blokują zmień olej , to jeszcze troche pochodzi , ale szykuj się na wymiane pompy

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Ja też tak mam że rano po zimnej nocy pierwsze dwa- trzy obroty wyglądają tak jakbym nie miał wspomagania.

Trzeba wymienić płyn .... i tu nasuwa się moje pytanie jaki i ile??

Od jakiegoś czasu mam też tak, że "poci" mi się przewód, który wchodzi do tego zbiorniczka wyrównawczego od płynu od wspomagania - jak się nazywa ten przewód bo przy okazji bym go wymienił??

PS. Wiem, że może trochę nie na temat, ale jak sprawdzić termostat i wisko bo silnik się trochę nie dogrzewa i chciałbym sprawdzić co to może być??