Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, miałem dziś niespotykany przypadek... przyjechałem do domu postawiłem samochód i za jakieś 5 minut pękł waz za silnikiem i wywaliło płyn... nie wiem czy ze starości czy może ciśnienie w układzie... Moje pytanie jest takie czy powinno być i jeśli tak to czy cały czas i czy duże to ciśnienie... ja mam takie ze ścisnę węzę te co idą do chłodnicy ale jakbym chciał korek odkręcić to chce wyrzucić płyn.... Boje się ze jeśli jest wysokie ciśnienie to możne być głowica ale jeżdżę już nią 4 miesiące i takiego problemu nie było a silnika nie przegrzałem na pewno...
Opublikowano

Z tym ciśnieniem to różnie bywa.

Tak naprawdę to nie ma reguły, czasem przy teroretycznie miękkich przewodach potrafi wywalić przewód albo co innego. Czasem przy twardych jak kamień nic nie wywala. Dopuszczalne ciśnienie w układzie chłodzenia może dochodzić do 2 bar (do takiej wartości reguluje je korek). Napraw to co wywaliło i sprawdź porządnie cały układ chłodzenia (chłodnicę, wisko, pompę wody, termostat). Podepnij też auto do kompa i sprawdź na jakiej temperaturze chodzi.

Być może przewód był stary i sparciały i z tego powodu go rozsadziło?

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano
ok zrobię tak jak piszesz termostat już mam nowy przewód tez zakupie nowy a mam jeszcze jedno pytanie odnośnie termostatu EGR, jeśli taki u mnie występuje to gdzie on jest i za co odpowiada?? Pozdrawiam