Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Więc jeśli napęd jest na stałe to nadal nie wiem po co są tam jakieś tarczki. Rozumiałbym rozwiązanie z tarczkami gdyby przód i tył kręcił się w różnych prędkościach tzn miał taką możliwość.

Właśnie o to chodzi, że przednie i tylne koła kręcą się z różną prędkością np w zakęcie, analogicznie jak koła jednej osi.

W każdym aucie 4x4 są trzy dyfry, przód, tył i centralny.

To działa tak jak cierna szpera np 40%

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz racje ale jak to działa obrazowo jeszcze nie do końca potrafie sobie wyobrazić, na lekturę po pracy zapodam sobie mechanizm TorSen.

Zobaczymy czy mnie oświeci :mad2:

Pozdrawiam
Opublikowano
ostatnio wymieniałem olej w skrzynce rozdzielczej - było błoto , przepalony przpracowany olej , pisze że się niewymienia tego ale znacznie mi się uciszyło w samochodzie , wiec zachęcam do sprawdzenia olei

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest wielkiiiii niuton kurcze a ja myślałem że t w ciężarówkach i to wielkich sa takie Nm aż się wierzyć nie chce że aż tyle to małe coś da rade przenieść,

Ale dla nas to dobrze bo nie powinna się nigdy skończyć teoretycznie :)

A tak przy okazji może też bym zmienił olej w tej skrzynce kmoże napisz jaki kupiłeś i jak to wykonałeś będzie mi łatwiej. :norty:

Pozdrawiam
Opublikowano
olej mi dobrał mechanik według tabeli ale nie pamietam jaki , to groszowa sprawa bo wchodzi do skrzynki rozdzielczej jakieś 0,25 l a warto wymienić bo sporo ciszej mi się zrobiło w samochodzie

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS