Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam forumowiczów.Moj problem polega na tym iz mam okazje kupic felgi stalowe plus opony zimowe firmy pirelli(jeden sezon uzytkowania),czy to dobry wybór??czy nie bedzie felga pokrzywiona??a moze lepiej zainwestowac w nowe??bo nie chce kasy wydac na marne!!!prosze o dopowiedzi.z gory dziekuje.
Opublikowano
Co do kupna felg to podjedz ze sprzedajacym na wulkanizacje i ci za pare groszy sprawdzi czy sa proste. Co do opon to jeśli mają jeden sezon i sa w dobrej cenie to mozesz je kupić. Nie patrz jednak na to czy były użytkowane jeden sezon, ale popatrz na datę ich produkcji. Zimówki w zasadzie są dobre przez 3 lata, potem juz coraz gorzej. Datę produkcji odczytasz na oponie w czterocyfrowej liczbie. Pierwsze dwie to rok produkcji, dwie pozostale to tydzien produkcji (chyba nie odwrotnie :doh: ). Przede wszystkim porównaj cenę z nowymi, bo znam składy gdzie za stare używki liczą tyle samo, a czasem drozej jak w hurtowni za nowe (pracuje w hurtowni i mam znizki). Jesli chcesz je kupic na allegro bez oglądania to zapomnij, chyba, że lubisz liczyć na fuksa. :)
Opublikowano
Datę produkcji odczytasz na oponie w czterocyfrowej liczbie. Pierwsze dwie to rok produkcji, dwie pozostale to tydzien produkcji (chyba nie odwrotnie :doh: ).

dokladnie tak, ale jednak odwrotnie, pierwsze 2 to tydzien produkcji a nastepne rok

Opublikowano
a opony debica frigo 185/65/15 to oponki sa dobre czy lepiej cosik kupic innego,martwie sie o te felgi stalowe nie ma ktos moze na zbyciu do bmw e36 316i coupe 96(w dobrym stanie)??
Opublikowano
Co do opon to jeśli mają jeden sezon i sa w dobrej cenie to mozesz je kupić. Nie patrz jednak na to czy były użytkowane jeden sezon, ale popatrz na datę ich produkcji.

Rozumiem, że jak ktoś w 1 sezon przelatał 40000km - to nadal będziesz polecał takie opony - bo są świeżej daty produkcji???

Szanowny kolego - radziłbym pocztyać trochę w portalach oponiarskich - kiedy opona zimowa jest dobra - a kiedy nadaje się już tylko do wyrzucenia.

Nie tyle istotna jest data produkcji - co stopień zużycia opony zimowej.

Opona, która ma 4-5mm bieznika jest praktycznie bezużyteczna na śniegu - gdyż większość producentów opon za granicę zuzycia wyznacza 4mm bieznika ( w oponach zimowych ).

opony debica frigo 185/65/15 - odnośnie tych opon - bardzo dobry wybór za rozsądną kasę. Wydaje mi się iż nie ma sensu kupować w tym wypadku używek - gdyż nowe to koszt około 140-160zł/szt.

Nie oszczędzajcie na własnym bezpieceństwie.

Pzdr,

Opublikowano
Nie pisałem nawet o stanie bieżnika bo to chyba jest rzecz oczywista dla każdego i zazwyczaj opony przecietnego kowalskiego po jednym sezonie są zużyte znikomo. Oczywiscie masz racje na zimę stan bieżnika jest bardzo ważny, ale jak pisałem równiez rocznik, bo stare też nie spełniają swojej roli. Dzieki za uzupełnienie mojej wypowiedzi :cool2: