Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dzwoil do mnie klega ktory kupil auto w niemczech oplacil akcyze i skarbowy i kiedy poszedl do swojego Urzedu Miejskiego kierwonik powiedzial z enie zarejetruje auta bo rachunek jest nieoryginalny :duh: co jest bzdura po drugie celnik sprawdzil rachunek i powiedzial ze wg niego jest to jak najbardziej oryginal.

I tu moje pytanie czy UM ma prawo nei zarejestrowac auta mowiac ze rachunek np ejst kopia ,nieoryginalny, itp??

Z tego co wiem to najbardziej sprawdza urzad skarbowy czy wszystkie dane sa ok numer rachunku itp.

Czy ktos sie wypowie??

ja sie nie spotkalem jeszcze z takim incydentem ale podobno u nich to normalka ,podobno baba powiedziala kiedys ze nie ma takiegio miasta w niemczech i nie zarejestruje auta :duh:

Ja narazie doradzilem mu zeby jutro szedl do kierownika i poprosil na pismie ze nie zarejestruje mu auta z przyczyn takich a takich i ze oskarze go o zwrot kosztow za uzywanie taxi do pracy powiewaz nie moge jezdzic swoim samochodem i sprawe oddaje do Advokata co wy na to??

Wydaje mi sie ze do sprawdzania rachunkow jest UC a nie UM.

Diesel Forever x5
Opublikowano
Mam pytanie dzwoil do mnie klega ktory kupil auto w niemczech oplacil akcyze i skarbowy i kiedy poszedl do swojego Urzedu Miejskiego kierwonik powiedzial z enie zarejetruje auta bo rachunek jest nieoryginalny :duh: co jest bzdura po drugie celnik sprawdzil rachunek i powiedzial ze wg niego jest to jak najbardziej oryginal.

I tu moje pytanie czy UM ma prawo nei zarejestrowac auta mowiac ze rachunek np ejst kopia ,nieoryginalny, itp??

Z tego co wiem to najbardziej sprawdza urzad skarbowy czy wszystkie dane sa ok numer rachunku itp.

Czy ktos sie wypowie??

ja sie nie spotkalem jeszcze z takim incydentem ale podobno u nich to normalka ,podobno baba powiedziala kiedys ze nie ma takiegio miasta w niemczech i nie zarejestruje auta :duh:

Ja narazie doradzilem mu zeby jutro szedl do kierownika i poprosil na pismie ze nie zarejestruje mu auta z przyczyn takich a takich i ze oskarze go o zwrot kosztow za uzywanie taxi do pracy powiewaz nie moge jezdzic swoim samochodem i sprawe oddaje do Advokata co wy na to??

Wydaje mi sie ze do sprawdzania rachunkow jest UC a nie UM.

Ja osobiście nie słyszałem o takim czymś.

Moje zdanie jest takie - iż skoro rachunek stanowi podstawę kupna ( w tym wypadku ) i urzedas kwestionuje ci jego oryginalność to jest to podstawa do odmówienia rejestracji pojazdu.

Powinieneś dostać to na piśmie i złożyć odwołanie od decyzji.

Swoją drogą urzędasy częsciej się nie znają - niż żnają.

Ja miałem dwa dokumenty - umowę kupna/ oraz rachunek marża.

Gdy zapytałem który z tych dokumentów mam przedstawić jako podstawę kupna auta (gdyż jeden z tych dokumentów zwalnia mnie z płacenia podatku od czynności cywilno prawnych) - to baba odpowiedziała mi: JEJ JEST WSZYSTKO JEDNO - GDYŻ TO JA BĘDĘ SIĘ TŁUMACZYŁ Z NIEZAPŁACENIA PODATKU PRZED US.

Więc przytoczyłem pani paragraf z ustawy - i pani szybko ucichła ze swoim wzburzonym tonem.

Proponuję odwołać się od decyzji urzędnika a do tego potrzebujesz pisemną odmowę.

P.S. Co do kosztów taxi - nie przejdzie bo ci powiedzą iż są inne śrdoki komunikacji (możesz jeździć tramwajem, autobusem, rowerem, itd... a jak powiesz iż nie masz żadnych środków komunikacji miejskiej to ci powiedzą iż możesz chodzić pieszo).

pzdr,

Opublikowano

Jutro kolega tam pojdzie i bedzie chcial odmopwe rejestracji na pismie .

Zobaczymy co powiedza czy tez beda tacy madrzy ,swoja droga dzisiaj gadalem z moim kierownikiem i powiedzial z ena szkoleniu im powiedzieliz eby nie bawili sie w dedektywow od tego sa inne organy.

No i ja to rozumie.

Diesel Forever x5
Opublikowano

"Stary Dziad" i jak tam sprawa wygląda z tą rejestracją bo ciekawi mnie sprawa , ale w tym kraju z drugiej strony jest wszystko możliwe i "takie rzczy to tylko w PL"

pozdr

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano

Sprawa wyglada tak Niemiec wypisal rachunek i zrobil xero i na obu rachunkach dal pieczatke i sie podpisal ,w innym urzedzie nie bylo by zadnych problemow lecz u kolegi facet jest ...........................

Zadzwonilismy do Niemca i wysala oryginal a xero zostawi sobie powiedzial ze zawsze tak robi i nigdy jeszcze nie mal takiej sytuacji

ale nie zrobil zadnych problemow ,auto juz zarejestrowane.

Prawie kazdy ma problemy w tym Urzedzie Miejskim sprawdzaja kazdy przecinek i miasta z ktorych sa auta :mrgreen: kiedys nie bylo takiego miasta i wywalili goscia z rejestracji,okazalo sie ze to bylko zadupie i nie umieli tego znalezc :duh:

Sprawa tak sie zakonczyla :cool2:

Diesel Forever x5
Opublikowano

ten kraj jest piękny :duh:

ale dobrze że sie wszystko udało pozytywnie :cool2:

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg