Skocz do zawartości

Szyby elektryczne problem z podnoszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam problem jak w temacie, dotyczy szyby kierowcy, opuszczanie działa dobrze ale podczas podnoszenia szyba dochodzi do połowy i ma jakby ciężko iść dalej, dzisiaj nawet sie zatrzymała i nie chciała iść dalej musiałem jej pomóc podnosząc ręcznie łapiąc szybę, dalej już poszła sama i jak by nic się nie stało tak jest za każdym razem. Co to może być???
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ale opuszcza super

i jak łapałem za szybę to część po stronie zamka mi się bardziej wysuwała do góry więc może i wyszła z prowadnic a silniczek poprostu noie miał siły albo sie skończył

Pozdrawiam
Opublikowano

Mam to samo tylko od strony pasażera rozbierałem i wiem co jest nie halo. Wygląda to tak do szyby przymocowane sa prowadnice , całość podnosi i opuszcza linka , na lince zamocowana jest taka blokada (coś typu jak linka do hamulca np w rowerze na koncu posiada taką blokade)

Ta blokada przymocowana jest do tej prowadnicy. I właśnie w tym miejscu gdzie blokada jest przymocowana do prowadnicy pęka taki ogranicznik gdzie robi sie luz i szyba nie podnosi sie równo. Jest już coś o tym na forum bo sam czytałem i nawet chyba są zdjęcia jak to zreperować z tego co pamiętam to reperowali to takimi plastikowymi objemkami do kabelków. Więc skoro jest opisane jak to zreperowac to raczej dość często sie to zdarza. Jak nie masz zdolności manualnych to kup na allegro używany mechanizm podnoszenia szyb i wymień tą część

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
OK dzięki za pomoc dzisiaj biore sie za demontaż boczku i zobacze co tam siedzi. MAm nadzieje że to jakaś drobnostka
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich , problem szyb rozwiązany.

Dzisiaj zdjąłem boczek drzwi i odkryłem co jest nie tak.

Szyba jeżdzi po prowadnicy ale żeby to mogło poruszać się w górę i w dół to do szyby jest przytwierdzony mechanizm do którego jest podłączona linka

Linka po sreonie klamki urwała taki plastik i ta część szyby nie była podnoszona i dlatego ledwo to wszystko chodziło.

http://images50.fotosik.pl/20/9ed9c00e0cb800d7m.jpg

http://images36.fotosik.pl/20/74cd30f0df305e9dm.jpg

http://images34.fotosik.pl/381/4aff391a1afbc262m.jpg

Oczywiście jest to rozwiązanie doraźne, szyba teraz działa bez problemu.

Polecam i dziękuję kolegom za pomoc, mam nadzieje że jeśli komuś słabo się podnosi szyba to już będzie wiedział co trzeba zrobić,

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano
podepne sie :) Ja mam problem z podnoszeniem i opuszczaniem tzn da sie opuscic i podniesc ale tylko w sposob impulsowy :> tzn jak przytrzymuje to tylko kawalek sie podniesie i pozniej znowu musze nacisna i znowu kawalek do gory i tak az do konca :> nie dziala ciagle zamykanie i podnoszenie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a więc miałem racje.

Miałeś racje ale na początku nie zajarzyłem o co chodzi z tego opisu

Dzięki

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podepne sie Ja mam problem z podnoszeniem i opuszczaniem tzn da sie opuscic i podniesc ale tylko w sposob impulsowy :> tzn jak przytrzymuje to tylko kawalek sie podniesie i pozniej znowu musze nacisna i znowu kawalek do gory i tak az do konca :> nie dziala ciagle zamykanie i podnoszenie

Dokładnie masz tak jak ja miałem tylko jedna linka cięgnie szybę i nie ma siły, żeby mieć pewność to złap szybę i rónomiernie ciągnij do góry jednocześnie trzymająć przycisk podnoszenia powinno pójść lepiej

Ale i tak rozbierz i zobacz ale myślę że masz to co ja , tam jest taki plastik który poprostu jest zbyt słaby

Powodzenia

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, temat zdejmowania tapicerki gdzieś jest na forum lub w necie trzeba poszukać ja też nie wiedziałem jak to zrobić a jednak znalazłem i zrobiłem. Musisz zdjąć zaślepki które są w podłokietniku i zdjąć listwę srebrną lub drewnianą i jeszcze delikatnie podwadzić mechanizm regulacji lusterek. Póżniej jak już poodkręcasz wszystkie te śrubki to podwadzasz na dole tapicerke tak żeby nic nie uszkodzić ja to podwadzałem srubokrętem owiniętym w szmatę i musisz tękami posiągnąć tapicerkę jak jedno puści to z resztą dasz sobie radę.
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko rób z głową i się nie śpiesz, nie ma śrubki pod zaślepką airbag

Jak już zdejmiesz boczek to nie ściągaj całej czarnej osłony wystarczy że od spodu jej troche odlepisz będziesz wiedział o co chodzi.

Tutaj masz strone jak zdjąć boczek, razem z obrazkami

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=356847

oczywiście nie musisz odkręcać airbagu do tego manewru wystarczy odpowiednio opuścić szybę i jak na dłoni wszystko widać pamiętaj linki muszą być w takich plastikach umocowane jeśli któraś jest wolna i nie przyczepiona to już wiesz że masz to co ja miałem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajnie cieszę się że na coś się przydało, jest to chyba dość częste przy e46 nie wiem czy od trzaskania drzwiami czy zmęczenie materiału ale cieszę się że problem z głowy. :clap:
Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam podobny problem i kilka pytań, chodzi mi o szczegóły naprawy, bo przez jakiś czas szyba się nie domykała, znaczy od strony kierowcy, od strony zamka tak jak by właśnie prowadnica niepodniosłą dokładnie szyby a dziś mi już zupełnie zdechło wszystko a nie w gore ani w dól, ciesze się że jakoś udało mi się zamknąć szybę co żeby samochód na dworze nie stał z otwartą szybą, ale do rzeczy, gdzie konkretnie bo na zdjęciach dokładnie tego nie widać trzeba zahaczyć ten plastik do zamocowania tej linki? Tam jest jakaś dziurka czy o jakiś kawałek metalu, widzę na zdjęciach w którym to miejscy mniej więcej jest ale o jaka część trzeba założyć, czy przełożyć ten plastik żeby trzymał się razem z ta linka, bo rozumiem ze nie wystarczy tego założyć na sama linkę... tylko jak to konkretnie trzeba założyć?

Byłbym wdzięczny o dokładniejsze wskazówki :cool2: