Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z radiem ale zacznę od początku:

Tydzień temu przestało mi grać radio znaczy radio się włączało ale nie było głosu to samo działo się z CD. Okazało się że przy wymianie amorów z tyłu skręciłem nakrętkę mocowania amora miażdżąc wiązkę kabli lewego głośnika (powstało zwarcie) . OK naprawiłem swój błąd ,głos wrócił ale radyjko wyłapuje tylko jedną lokalną stację (najsilniejszą).

Czy moja instalacja posiada jakiś wzmacniacz antenowy który mógł się uszkodzić podczas tego zwarcia??

Dodam że mam antenę zalaną w tylnej szybie (sedan) a przynajmniej tak mi się wydaje bo nigdzie nie ma żadnej anteny i najprostszą instalację bez żadnych fabrycznych wzmacniaczy.

Pomóżcie bo chciałbym dać sobie z tym radę bez pomocy mechaniora elektronika :modlitwa:

ps: wsadziłem też pożyczone radio i sytuacja się nie zmieniła. :cry2:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Stawiam na antenę, tzn. uszkodzony przewód antenowy. A najszybciej sprawdzisz radio wyciągając je z kieszeni i podłączając do gniazda antenowego kawałek przewodu (krosówki, czy co tam masz) - ok. 110 cm to jest mniej więcej cała długość fali, o ile pamiętam (na środek pasma UKF 88-108 MHz). Możesz oczywiście podłączyć odcinek trochę krótszy lub dłuższy - w końcu chodzi o sprawdzenie, a nie o odbiór na najwyższych parametrach.

Nie wiem, jak jest w Twoim aucie (bo ja mam e-34) ale u mnie wzmacniacz jest za osłoną słupka po lewej stronie z tyłu i raczej nie powinno mu się nic stać. Jak już, to może przewód zasilania tego wzmacniacza też jest przecięty.

Jak uszkodziłeś wiązkę kabli, to po prostu musisz je "przedzwonić". Jak któryś jest uszkodzony, to trzeba podłączyć na nowo.

Powodzenie i daj znać, jak się sprawa rozwija.

Pozdrawiam!

Opublikowano

To dobry pomysł z tym przewodem ,aż dziw że sam na to nie wpadłem :lol:

Jeżeli okaże sie że radyjko zacznie łapać stacje na tym kablu to zacznę od sprawdzenia przewodu zasilającego wzmacniacza (w lewym tylnym słupku jest taka mała cieńka czarna skrzynka do której dochodzi kabel antenowy więc to chyba to) a jeśli będzie w porządku to zajmę sie sprawdzeniem kabla antenowego , chociaż powiem szczerze nie bardzo wiem gdzie mógłby sie uszkodzić.

Wiązkę już naprawiłem.

Dzięki Bluess_66 za podpowieź , jak do czegoś dojdę to dam znać.