Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilku mechaników zdiagnozowało w moim M52 że słychać na wolnych obrotach łańcuch rozrządu. Chcę go wymienić bo mnie drażni ten grzechot i mam pytanie. Czy trzeba do tej operacji całkowicie ściągać miskę olejową (wiem że poluzować trzeba). Generalnie chodzi o to czy łańcuch z pompy oleju na wale jest pierwszy czy drugi w kolejności po zdjęciu przedniej osłony? Jeśli drugi to trzeba demontować pompe a tym samem całą miske a do tego trzeba sie bardziej przygotować :)

Pozdrawiam

:)
Opublikowano
Witam, gdzieś na forum czytałem, że łańcuch rozrządu wymienia się rozpinając zużyty i wpina się nowy należy przekręcać powoli wałem aż wciągniesz nowy i odpiąć stary, połączyć spinką i jest OK
Szulman
Opublikowano
Szulman, możesz podać namiary na to forum? Poszukałem troche i do bmw nie znalazłem takiego rozwiązania. Znalazłem tylko gdzieś że w mercedesach tak można zrobić. Nie sądze że w M52 da sie to zrobić bez rozbierania ale może sie myle. Pozdro
:)