Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W mojej świeżo zakupionej 530-tce (E39) mam radio BMW Bissnes z ukrytym pod klapką odtwarzaczem kasetowym.

Zależy mi na CD, a najprawdopodobniej nie mam pociągniętego kabla do zmieniarki.

CO ROBIĆ?

Podobno nie tak łatwo zresztą dobrać zmieniarkę (nawet oryginalną), żeby współpracowała z radiem i multifunkcyjną kierownicą (muszą się zgadzać jakieś numery).

Radzono mi wymienić tą część pod klapką (z kaseciakiem) na CD.

Co mi podpowiecie w tym temacie i jakie to są koszty?

Pozdrawiam - Piotr

Opublikowano
Witam!

W mojej świeżo zakupionej 530-tce (E39) mam radio BMW Bissnes z ukrytym pod klapką odtwarzaczem kasetowym.

Zależy mi na CD, a najprawdopodobniej nie mam pociągniętego kabla do zmieniarki.

CO ROBIĆ?

Podobno nie tak łatwo zresztą dobrać zmieniarkę (nawet oryginalną), żeby współpracowała z radiem i multifunkcyjną kierownicą (muszą się zgadzać jakieś numery).

Radzono mi wymienić tą część pod klapką (z kaseciakiem) na CD.

Co mi podpowiecie w tym temacie i jakie to są koszty?

Pozdrawiam - Piotr

Jesli nie musisz to nie ruszaj oryginalnego radia. Na alegro i na "nowym"

polskim ebayu pojawiaja sie od czasu do czasu (well ostatnio wczoraj)

oryginalne zmieniarki w cenie 600-700 PLN. Nawet jesli nie ma wiazki

to samodzielne jej polozenie dla amatora znajacego sie jako tako

na elektrotechnice to jedno weekendowe popoludnie a fachowiec od

autoradii zrobi to w godzine-dwie.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

1. Za 600-700zł. raczej nie kupisz zmieniarki do E39. Trzeba liczyć conajmniej jakieś 800zł., bo potrzebujesz nowszy typ - po roku '98 (starsze można kupić taniej ...)

2. Pociągnąć kabel w jedno popołudnie ... raczej nie da rady - chyba, że "odwalić" robotę (oryginalnym kablem do zmieniarki, nie "odwalisz" roboty, bo go nie starczy ...). Do porządnego montażu potrzebujesz przynajmniej ze 2 dni (i to jak masz wprawę).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Tutaj było dwa słowa na ten temat :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8174

Kabel zasilający nie musi być oryginalny i można się wpiąć gdziekolwiek (no, prawie) - najlepiej w zasilanie znajdujące się na dużej kosce przy tylnym świetle.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
1. Za 600-700zł. raczej nie kupisz zmieniarki do E39. Trzeba liczyć conajmniej jakieś 800zł., bo potrzebujesz nowszy typ - po roku '98 (starsze można kupić taniej ...)

2. Pociągnąć kabel w jedno popołudnie ... raczej nie da rady - chyba, że "odwalić" robotę (oryginalnym kablem do zmieniarki, nie "odwalisz" roboty, bo go nie starczy ...). Do porządnego montażu potrzebujesz przynajmniej ze 2 dni (i to jak masz wprawę).

Nie no prosze Cie, w dwa dni to ja demontuje samochod "do golej blachy",

instaluje GPS tak ze pies gonczy go nie znajdzie, zawijam wszystko

w oryginalne wiazki i montuje spowrotem - a przypomne ze jestem tylko

neico bardziej zaawansowanym amatorem!

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano

Za pierwszym razem, też Ci tyle zajęło ? :lol:

Rozbierzasz oczywiście przy tym całą środkową konsolę ?

Jak w dwa dni demontujesz do gołej blachy i go składasz, to Ci znajdę dobrze płatną robotę ... :mrgreen:

Stronka

Opublikowano
Za pierwszym razem, też Ci tyle zajęło ? :lol:

Rozbierzasz oczywiście przy tym całą środkową konsolę ?

Jak w dwa dni demontujesz do gołej blachy i go składasz, to Ci znajdę dobrze płatną robotę ... :mrgreen:

Jak lepiej platna niz ta co mam teraz to chetnie. A moze wlasnie dlatego

tak dobrze mi to idzie, ze to hobby a nie harowka ;)

Nie robilem tego jeszcze w piatce, ale skoro demontaz znaczacej czesci

wyposazenia wnetrza (raz sie "wscieklem" i wyciagnalem nawet

deske rozdzielcza) w autach typu opel, mercedes, volvo czy fiat zajmuje

mi mniej wiecej tyle czasu to nei widze problemu zeby w BMW bylo

inaczej. Oczywiscie pozostaje kwestia pozyskania pewnej wiedzy, bo

tu srubka tam nit a tu klipsik i zeby to zrobic po bozemu i bez

niszczenia czesci (co niestety rozmaici elektrycy i fachowcy od autoalarmow robia nader czesto - w Bravo pierwzsy alarm zamontowali

mi w salonie, robili to na tyle "sprawnie" ze polamali spinki od

progu przyklejajac go potem na...klej na goraco) potrzeba odrobine

wprawy, praktyki, dokumentacji i...przytomnej glowy. :)

Byc moze postrzegam temat nazbyt "plasko" ale ogolnie lubie podobne

roboty i nigdy nie sprawialy mi szczegolnej trudnosci a wrecz wprost

na odwrot - mam przy tym ubaw po pachy ;)

Opublikowano

Nooo, to tylko teoretycznie w 2 dni robierasz i składasz ;)

A po za tym ja właśnie piszę, że własnie tyle zajmie minimum przeciągnięcie tego kabla - trzeba dostać się pod dywaniki, wyjąć fotel kierowcy, tylną kanapę, zdjąć tylną półkę (sedan) i rozebrać prawie całkowicie konsolę między fotelami (właśnie z nią jest najwięcej roboty) - dokładnie zajmie to minimum całe 2 dni, ale nie parę godzin.

To jest prawie taka sama robota jak założenie navi (tyle samo trzeba rozebrać), może minimalnie mniej, bo w navi wiążka jest grubsza i zamocować trzeba parę elementów i nawet dobry fachman tym się zajmujący nie zrobi to szybciej niż przez 2 dni.

Ale odeszlismy od tematu (chyba ;))

Stronka