Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Czy ktoś wie albo może ktoś juz jeździł na bio paliwie . Bo producent BMW mówi że można link do tej stronki -

http://www.roadlook.pl/technika/bmw-group-nasze-samochody-sa-przygotowane-do-spalania-biopaliw.html

No a jak dzwoniłem do serwisu to powiedzieli mi ze niestety .

To o co tu kaman?

Dodam jeszcze ze mam E 46 - 320 d.

Jak ktoś tankuje to niech da znać .

Pozdro - dla posiadaczy BMW.

:D

Opublikowano

no to faktycznie mieszaja byc może wczesniej twierdzili że nie mogą a teraz twierdza ze mogą , jutro przejrze jeszcze raz instrukcje

albo może chodzi o ten ekologiczny olej napedowy

Opublikowano

:( szkoda by było gdybysmy nie mogli :naughty: bo jest dużo tańsze - no i jakościowo bardzo dobre czytałem ulotki i porówniania .

Moze ktoś tankował to niech sie odezwie .

Pozdro :hand:

Opublikowano

Nie każdemu psu burek; biopaliwo to pojęcie szerokie. Instrukcje do e46 były pisane już lata temu, od debiutu wersji przed liftem mija już dekada, rynek biopaliw trochę się zmienił od tego czasu.

W instrukcji przed liftem piszą:

nie wolno używać paliwa z olejów roślinnych (paliwo RME) oraz bioolej napędowy (Biodiesel) - grozi uszkodzeniem silnika

W instrukcji po lifcie piszą:

nie tankować paliwa rzepakowego (ester metylowy oleju rzepakowego) ani roślinnego oleju napędowego, grozi bowiem uszkodzeniem silnika

Przy benzynach nie ma nic o biopaliwie.

Jeśli chodzi o diesle to informacja o tym, że można jeździć na biopaliwie mówi tylko o biodieslu B7 (7% domieszka metyloestru). Ale są też przecież inne biodiesle; B20, B30, B100 czyli mające odpowiednio 20%, 30% i 100% estrów metylowych. Okazuje się również, że i benzyny mogą pojeździć na odpowiednim biopaliwie, mimo że w instrukcji nic na ten temat nie ma.

Wniosek jest prosty; od czasu pisania instrukcji paliwa zmieniły się na tyle, że teraz do każdego diesla BMW "pozwala" nalać B7 (a do najnowszych diesli pewnie i innych biopaliw).

Ja nie próbowałem :)

Opublikowano
Nie każdemu psu burek; biopaliwo to pojęcie szerokie. Instrukcje do e46 były pisane już lata temu, od debiutu wersji przed liftem mija już dekada, rynek biopaliw trochę się zmienił od tego czasu.

W instrukcji przed liftem piszą:

nie wolno używać paliwa z olejów roślinnych (paliwo RME) oraz bioolej napędowy (Biodiesel) - grozi uszkodzeniem silnika

W instrukcji po lifcie piszą:

nie tankować paliwa rzepakowego (ester metylowy oleju rzepakowego) ani roślinnego oleju napędowego, grozi bowiem uszkodzeniem silnika

Przy benzynach nie ma nic o biopaliwie.

Jeśli chodzi o diesle to informacja o tym, że można jeździć na biopaliwie mówi tylko o biodieslu B7 (7% domieszka metyloestru). Ale są też przecież inne biodiesle; B20, B30, B100 czyli mające odpowiednio 20%, 30% i 100% estrów metylowych. Okazuje się również, że i benzyny mogą pojeździć na odpowiednim biopaliwie, mimo że w instrukcji nic na ten temat nie ma.

Wniosek jest prosty; od czasu pisania instrukcji paliwa zmieniły się na tyle, że teraz do każdego diesla BMW "pozwala" nalać B7 (a do najnowszych diesli pewnie i innych biopaliw).

Ja nie próbowałem :)

własnie o to mi chodziło :clap: