Skocz do zawartości

jakie zimowki? zmienic na zime felgi na 16?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam felgi 7 x 16, Trapezoid Styling.

Latem jeźdzę na Continentalkach na wymiarze 225/55 R16 V95.

Mam pytanie. Czy na zimę warto kupić jakiś węższy wymiar? Na przykład 215/60 lub 205/60. Co o tym sądzicie ?

Opublikowano
RoboCza chyba trochę przesadzasz. Już teraz jeździsz na najmniejszych felgach do E60, a przy tych rozmiarach opon co podałeś to byś musiał chyba na 15 jeździć, a te nie wejdą już , bo takie są tarcze. W Polsce w katalogu BMW na zimę podają jeszcze stalówki 16-17, bo w de to nie widziałem takowych w oficjalnej ofercie - standard na zimę to 17 225/50.
Opublikowano

Z takimi felgami i oponami autko kupiłem w USA. Takie felgi były od salonu. Opony są tylko wymienione.

Dlatego pytam się, czy jest sens kupować węższe od 225, czy raczej kupić zimówki o rozmiarze takim samym?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

od 2 dni jeżdzę na zimówkach KRISTALL SUPREMO 245/45r17 ,nie miałem jeszcze okazji prztestowac ich w warunkach śniegowych ale jedno muszę przyznac .......u mnie jest zawieszenie sportfarwek ,letni zestaw mam 245/40r18runflat i po zmianie na 17 nie runflat to auto dopiero teraz zyskało na kulturze toczenia .Nie wiem jakie są Wasze spostrzeżenia ale moim zdanie szczególnie z tym zawieszeniem sportfarwk runflaty to tragedia ,jeżdząc po naszych drogach odnosi się wrażenie że to auto a szczególnie zawiesznie się rozsypie .

hej

Opublikowano
No to z tego co ja widze to nikt nie ma takich opon jak ja ;)

245/40/18 \Michelin Alpin Sport ...

Cos czuje ze moze byc ciezko tej zimy...

jeśli nie planujesz wyczynowych wypraw na biegun polarny to będzie dobrze :D

a masz run flat?

Opublikowano
No to z tego co ja widze to nikt nie ma takich opon jak ja ;)

245/40/18 \Michelin Alpin Sport ...

Cos czuje ze moze byc ciezko tej zimy...

ja mam ten model tyle ze 225/55/16 i dzis testowalem je w warunkach prawdziwej zimy i jak na razie oceniem je bardzo dobrze, zwlaszcza jazde po blocie posniegowym

BTW pierwszy raz skusilem sie na uzywane opony. Kupilem 4 sztuki z bieznikiem 7,5 mm. Zal bylo nie wziac bo cena ponizej 1k pln