Skocz do zawartości

Automat, problemy z ustawieniem biegów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wymieniałem zimering przy lewarku zmiany biegów (część nr 4):

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GB41&mospid=47345&btnr=24_0754&hg=24&fg=15

i niestety zaginął mi tak jakby jeden bieg na dźwigni. Szczególnie jest to widoczne między 1..2..3. I ogólnie troche się namieszało, na wyświetlaczu jest np wyświetlone R a wstecznego nie ma, albo nic nie wyświetla i jest wsteczny itd ... Czy da to się wyregulować tą linką od zmiany biegów ? I drugi problem - poziom oleju w skrzyni automatycznej mierzy się na rozgrzanej czy zimnej skrzyni ? Na rozgrzanej mam tak jakby za dużo a na zimnej na samym minimum ! :jawdrop:

Opublikowano

czesc

Wymienieles ostatnio olej w skrzyni?

Umnie mierzy sie na cieplo a u ciebie pewnie tak samo.

Mozesz miec za duzo oleju i skrzynia wariuje.

jesli chodzi o linke to ona ma ogranicznik i jezeli go nie ruszales to yam jest ok.

pozdrawiam

U ciebie chyba sa jakies sterowniki,moze ktorys padl !

Opublikowano

Olej tez wymnienilem przy okazji i wlasnie zastanawiam sie czy nie za duzo nalałem, dlatego musze wiedziec dokladnie jak sie ten poziom sprawdza, tzn na rozgrzanym czy zimnym ;)

Co do linki, zauwazylem ze jest ona troche wygieta i przez to moze jest sztucznie za bardzo naciagnieta ?

A co do sterownikow, mozna to jakos sprawdzic samemu ?

Opublikowano

Czesc

Co do sterownikow to musisz podlaczyc sie do kompa.

Tak jak wczesniej napisalem poziom oleju mierzy sie na cieplo przy wlaczonym silniku na P powinien wykazywac maxa a na N ma byc miedzy min a max.Przed pomiarem na P przelacz dzwignie na D i przytrzymaj ze dwie minuty potem P i sprawdzasz a silnik caly czas pracuje !!!

Po sprawdzeniu i wlozeniu bagnetu musisz prrzeleciec po wszystkich biegach i ta czynnosc powinno sie wykonywac kazdorazowo po sprawdzaniu poziomu oleju.

pozdrawiam