Skocz do zawartości

Czy da sie zamontowac elektryczne szyby do BMW E-34?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Acha, tylne przełączniki też pewni będziesz chciał zamontować tak?

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ok czyli zamykamy szyby do oporu. Mam jeszcze jedno pytanie mam schemat orginalnej instalacji ele. szyb który był zamieszczony na forum i czy ten schemat jest uniwersalny do każdego modelu i rocznika czy może są inne dla poszczególnych roczników.

Ja mam 525 tds z 1993 lipiec a mechanizmy szyb z 530 ale roku nieznam

Opublikowano

Dodam że mechanizmy są też z e34 więc bedą pasować

A czy ktoś może mi powiedzieć jak z modułem komfortu bo są tam dwie kostki biała i czarna czy działa to na zasadzie in-out czy biała odpowiada za szyby a czarna za centralny i szyber

Jak mam czytać schemat czy podłączenia do modułu przekaznikowego na schemacie odnoszą się do białej czy do czarnej kości

Tak samo z modułem ogólnym u mnie jest drugi modół(same układy scalone) i chyba jest to ten ze schematu i sa w nim 4 wejścia małe białe i 3 prostokątne zielone, żółte i chyba niebieskie ale nie jastem pewien maja po 26 pin. i do której kości odnosi się schemat.

A i gdzie znajdują się przełączniki krańcowe ze schematu.

Będę wdzięczny za jakieś wiadomości.Pozdro

Opublikowano

Prześlij mi te zdjęcia na adres [email protected], ale w większej rozdzielczości, przynajmniej 800x600, bo z tego mało widać.

Zasada jest taka, do modułu elektronicznego wchodzą wszystkie sygnały sterujące (od przycisków, krańcówek itp) czyli cienkie przewody, a moduł przekaźnikowy steruje elementami wykonawczymi (silniki, siłowniki itp.) czyli grube przewody.

O którą krańcówkę Ci chodzi? Są na mechanizmach elektrycznych szyb, są też w na słupkach...

Opublikowano

sorki ze tak długo, ale niemiałem jak wczesniej zrobic zdjec, wyslałem ci na poczte. kemot324 jakbys miał chwile czasu zapraszam do tematu

[E34] zmiana oswietlenia wnetrza ze zwykłego na jupiterki

cos mi padły te jupitery i nie moge ich uruchomic.

Opublikowano

Zasada działania modułów jest mi znana a przełączniki krańcowe rzeczywiście są na mechanizmach więc z tym nie ma problemu.

Chodzi mi do którego wejścia odnosi się opis podłączenia do modułu przekaznikowego białej czy czarnej kości(według schematu), i tak samo

podłączenie do modułu ogólnego , mam sie wpiąć w zieloną, żółtą czy brązową, którą kość opisuje schemat orginalnej instalacji szyb.

Pomocy :mad2:

Opublikowano

masco1 zdjęć jak narazie nie otrzymałem.

dziki029 co do kolorów wtyczek to Ci nie pomogę, nie pamiętam, jak masz te wtyczki to sprawdzasz po kolorach przewodów do których pinów są podłączone i tak powinieneś dojść do tego. Jak nie masz wtyczek to jedynie podpatrzeć u kogoś w samochodzie.

• 6 lat później...
Opublikowano
Witam, odkope temat po 6ciu latach ale co tam :D otóż z tego co słyszałem w e34kach powinna byc oryginalnie położona wiazka do podpiecia el. Szyb, lecz gdy zdjalem dywan jest doslownie pusto... (dodam ze mam el. Lusterka i el. Szyberdach, a rocznik to 92) Kupiłem wszystkei silowniki, przyciski, wiązki, oraz całą skórę w tym przednie elektryczne, i pytanie jak to podpiac... Troszkę 'dałem dupy' ze nie wzialem wszystkiego włącznie ze skrzynkami spod kanapy tylko ucialem wiązkę kawałek od skrzynki... Moje pytanie brzmi, czy dużo z tym będzie roboty i ogólnie rzeźby? Z tym ze domykanie automatyczne nie będzie działać już sie pogodzilem, a co z otwarciem/zamknięciem szyby jednym kliknięciem? Albo pamięcią foteli? Dziękuję bardzo za odpowiedz i pomoc, i przepraszam za aż tak 'nowicjuszowe' pytanie, lecz moja 5tke mam od niedawna... (wyrwana spod bloku i uratowana przed szrotem)