Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. mam pewien problem a nie moge nigdzie znalezc wyczerpujacej odpowiedzi. Kupilem auto i nie wiem z kim mam spisac umowe. sytuacja wyglada tak ze dowod rejestracyjny czesc 1 i czesc 2 jest na handlarza ktory go sprowadzil (Polak z polskim adresem zamieszkania)z numerami tablicy tych probnych,czerwone. czy powinienem z nim pisac umowe z uwagi na ten dowod czy z niemcem z brifu. Z tego c ja sobie rozumuje to powinienem z polakiem ale nasuwaja sie pytania czy nie bedzie jakis nieprzyjemnosci z tego ze on powinien zaplacic akcyze czy mozna sobie spisac umowe niemiecka na terenie niemiec ale z polakiem z miejscem jego zameldowania tez w Polsce? dodoam jescze ze adntacja w malym dowodzie Ausserbetriebsetzung czyli z tego co sie doczytalem wymeldowanie z D juz minelo 2 miesiace temu. Czy jak spisze umowe z ostatnim wlascicielem niemcem to czy nie beda sie pytac skad sie wzial ten w dowod rej. na inna osobe do tego Polaka. Jesli m oje pytania sa bezsensowne to wybaczcie ale dla mnie wazne bo niechce popelnic jakiejs gafy ktorej potem nieodkrece. Pozdrawiam
Opublikowano
To w jaki sposob kupiles to auto?zaplaciles i wzioles?jesli tak to popelniles kompletne kretynstwo,jesli masz wydane nowe briefy(a masz z tego co tu piszesz) to kupiles auto od poprzedniego wlasciciela w tych nowych briefach czyli tego Polaka,nie mozesz teraz przepisac umowy na Niemca ze starego briefu bo ci dowala konkretnie m.in. za falszowanie dokumentu,jesli kretyn ktory ci sprzedal auto byl na tyle nierozgarniety ze nie zaplacil paru zlotych akcyzy(tak bylo przed 19 lipca)to jego problem,a ty masz teraz problem bo kupiles auto bez kompletnych dokumentow,umowe mozesz miec tylko z tym kto figuruje w nowym briefie praktycznie stary brief jest juz niewazny,pozostaje ci dogadc sie z kolesiem i jakos sprawe zalatwic krok po kroku.pozdro
Opublikowano
I jeszcze jedne te tablice to nie sa tablice probne tylko wywozowe i gosciu ktory je dostal figuruje jako wlasciciel tego auta w niemieckiej ewidencji,stanowczo odradzam ci robienie babola z pisaniem falszywki na Niemca bo to nie przejdzie a ty wladujesz sie w klopoty.pozdro
Opublikowano
juz sie dowiedzialem w urzedach i tak na chlopski rozum to tez tak myslalem ze bedzie trzeba z nim umowe. polakiem. na szczescie jestem z nim w kontakcie i zalatwie umowe bez problemu. nie wiem jednak wciaz czy nie bede mial teraz broblemu z tym ze bede mial akcyze zaplacona przez niego. czy potem normalnie dalej moge rejstrowac na siebie czy to jest tak ze jak on zaplacil akcyze to tez on musi vat 25? dziekuje za pomoc. ps. i tak w male maliny sie wdalem bo "zadbane auto " ma pekniety blok co sie okazalo po wyjeciu przyrdzewialego wtrysku.:)
Opublikowano
Dla ciebie nie ma problemu ze on zaplaci akcyze,problem moze byc dla niego ze powinien rowniez zaplacic Vat-24 ale mozecie sie dogadac np. ze on zalatwi tez vat a ty zaplacisz jemu i po sprawie,masz czyste i klarowne papiery.pozdro