Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! W mojej E60 530d mam zwykle nie ciekawe felgi 16 . Kolega przywiózł mi idealne 5 ramienne 17, takie jak mi się podobają. W wulkanizacji okazało się, że wpadły mi do środka-okazało się, że są od modelu E60 ale x czyli 4x4. Teraz mam ladne koła ale w garażu!! :oops:

Podobno mogę założyć dystanse. Nie bardzo się na tym znam jak sprawdzić jakiej szerokości będą najlepsze? czy są one bezpieczne? Ma to jakieś wady? proszę o rady.

Pozdrawiam Kuba

Opublikowano

masz 2 rodzaje dystansow:

- nakladki, przez ktore przeklada sie szpilke i pelnia role 'podkladki'

- nakrecane na piaste, do ktorych dopiero mocuje sie kolo

szerokosc dobierz hmmm tak zeby ta 'wpadajaca' felga wyglada tak jak seryjna conajmniej, a najlepiej szerzej ;) jesli obie felgi maja ta sama szerokosc, rozmiar osiagniesz przez roznice parametru ET felgi twojej seryjnej, a seryjnej do wersji 4wd. jak rozny to musisz jeszcze skorygowac ta roznice.

Opublikowano
A co z bezpieczeństwem? Przecież to są koła a tym autem nie da się jeżdzić powoli. Biorę pod uwagę jedynie dystanse na zasadzie podkładki, bo o tych dwa razy przykręcanych jak pomyśle to mam gęsią skórkę.
Opublikowano
Nie miałem z tym nigdy do czynienia, dlatego pytam, im więcej śrubek tym większe moje obawy o bezpieczeństwo.
Opublikowano

ja kolo dokrecam do dystansu. jak mi cos sie stanie to dam znac, poki co dziala ;)

nie wiem czemu podkladka mialaby dawac wieksze poczucie bezpieczenstwa niz element ktory jest na stale przytwierdzony do napedu.. przy dystansie przelotowym ('podkladka') musisz zastosowac dluzsze szpilki..

widze ze felga do xi 8'' ma et43, u ciebie et20, tak wiec zaloz dystans 25mm i bedzie fajnie. ja bym zalozyl przykrecany do piasty na twoim miejscu, 2.5cm dluzsza szpilka to duzo.

Opublikowano
Przemyślałem sprawę i przyznaję rację. Jeśli nie uda mi się sprzedać kół to założę dystanse przykręcane. Dziękuje za pomoc. Teraz mam inny kłopot ponieważ świeci mi się kontrolka od poduszki i pasów, będę musiał zajrzeć do ASO. POZDRAWIAM