Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

Mam prosbe widzac ze jest tu wiele osob ktore maja pojecie o samochodach BMW-mianowicie niedawno kupilem to autko i widze ze zbliza sie czas zeby wymienic olej(swieci ostatnia zielona dioda).Problem w tym ze nie wiem jakim olejem zalany byl silnik przez poprzedniego wlasciciela. Mysle ze byl to syntetyk. Auto ma obecnie 72000 km przebiegu i raczej jest to prawda bo skora w srodku wyglada jakby nikt na niej nie siedzial, kierownica i lewarek sa tez jak nowe i pedaly tak samo. Ksiazka serwisowa ma regularne wpisy i pieczatki z serwisu BMW w Poczdamie.

Prosze was o rade bo napewno macie doswiadczenie z roznymi markami olejow wiec wiecie jakie sa najlepiej znoszone przez silniki bmw. Planuje rowniez wymiane oleju w moscie i w skrzyni. Moze ktos mi powie czy warto to zrobic przy takim przebiegu czy to sie robi pozniej oraz jakiej marki olej tam wlac.

Mechanik u ktorego bylem powiedzial mi jak zapytalem go o kasowanie inspekcji ze on sie raczej nie podejmie bo jak robil ostatnio to z zarowka na pinach to trwalo to 15 minut zanim sie pokasowalo. Czytalem wczesniejsze posty na ten temat i nigdzie nie widzialem takich problemow. Wiec albo facet nie wie o czym mowi albo wali kita i mu sie nie chce. Powiedzial mi jeszcze ze dzieje sie tak ze ten czas sie wydluza potrzebny do skasowania za kazdym razem podejmowania metody na pinach. Powiedzial zebym lepiej pojechal z tym do serwisu BMW a oni mi tam skasuja za niewielka oplata. Nie wiem co o tym myslec wiec pytam forumowiczow co z tym zrobic.

Czy moze mi ktos powiedziec czy on ma racje czy moze zmienic fachowca.

dzieki za pomoc i pozdro dla wszystkich

Opublikowano
witam wszystkich.

Mam prosbe widzac ze jest tu wiele osob ktore maja pojecie o samochodach BMW-mianowicie niedawno kupilem to autko i widze ze zbliza sie czas zeby wymienic olej(swieci ostatnia zielona dioda).Problem w tym ze nie wiem jakim olejem zalany byl silnik przez poprzedniego wlasciciela. Mysle ze byl to syntetyk. Auto ma obecnie 72000 km przebiegu i raczej jest to prawda bo skora w srodku wyglada jakby nikt na niej nie siedzial, kierownica i lewarek sa tez jak nowe i pedaly tak samo. Ksiazka serwisowa ma regularne wpisy i pieczatki z serwisu BMW w Poczdamie.

Prosze was o rade bo napewno macie doswiadczenie z roznymi markami olejow wiec wiecie jakie sa najlepiej znoszone przez silniki bmw. Planuje rowniez wymiane oleju w moscie i w skrzyni. Moze ktos mi powie czy warto to zrobic przy takim przebiegu czy to sie robi pozniej oraz jakiej marki olej tam wlac.

Mechanik u ktorego bylem powiedzial mi jak zapytalem go o kasowanie inspekcji ze on sie raczej nie podejmie bo jak robil ostatnio to z zarowka na pinach to trwalo to 15 minut zanim sie pokasowalo. Czytalem wczesniejsze posty na ten temat i nigdzie nie widzialem takich problemow. Wiec albo facet nie wie o czym mowi albo wali kita i mu sie nie chce. Powiedzial mi jeszcze ze dzieje sie tak ze ten czas sie wydluza potrzebny do skasowania za kazdym razem podejmowania metody na pinach. Powiedzial zebym lepiej pojechal z tym do serwisu BMW a oni mi tam skasuja za niewielka oplata. Nie wiem co o tym myslec wiec pytam forumowiczow co z tym zrobic.

Czy moze mi ktos powiedziec czy on ma racje czy moze zmienic fachowca.

dzieki za pomoc i pozdro dla wszystkich

Stosunkowo mlode auto, z duzym prawdopodobienstwem bylo zalane

syntetykiem. A nawet jesli nie to 70 tys km to jeszcze nie za pozno

na zmiane. Nie ma w komorze silnika nalepki, przywieszki...?

Co do marki oleju to sa rozne szkoly (falenicka i otwocka;) ja co

prawda wiem ze marka zalecana przez producenta to najczesciej

efekt nie badan technicznych tylko marketingowych konszachtow

producenta auta z producentem oleju, ale dla swietego spokoju leje to co zalecaja.

Mercedes zalecal mobila, lalem mobila, BMW zaleca castrola, leje

castrola (ze wzgledu na dosyc brutalna jazde wybieram zazwyczaj

bardizej wyszukane odmiany np RS). Ale tutaj kazdy moze sobie wybrac co mu sie zywnie podoba.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Przy takim przebiegu jak Twój, to bym sie nie zastanawiał, tylko wlał pełny syntetyk 0W40 Mobil1 lub Castrol- kwestia gustu.

co do inspekcji to jeśli kolo ma jakieś problemy to skasuj sobie sam- nie widze problemu

pozdrowionka

:)

Opublikowano

dzieki za odpowiedzi

moze ktos mi jeszcze powie co z olejem w moscie i w skrzyni -czy powinienem je wymieniac czy jeszcze nie i jakie ew sie leje.

A co do kasowania inspekcji to nie chcialbym czegos spieprzyc wiec wolalem zeby zrobil to ktos kompetentny ale skoro kolo nie wie jak to chyba jeszcze postudiuje forum i moze powaze sie zrobic to samemu.

Opublikowano
Tak a propos czy olej w skrzyni biegów się wymienia? Jeżeli tak to jak często? Mam swoje autko od miesiąca i w porównaniu z poprzednim moim autkiem (Honda Civic) biegi wchodzą jakoś tak "sucho" Nie mam porównania do innych BMW więc nie wiem czy tak powinno być czy też coś jest nie tak. Byłem z tym u jednego "fachowca" który pożyłował trochę autkiem i powiedział że wszystko jest oki ale ja tam nie wiem.......
Opublikowano
oleju w moscie nie wymieniaj tylko sprawdz czy jest pelno i czy czysty. w skrzyni przy takim malym przebeigu tez tylko sprawdz poziom, nie wymienij. teoretycznie te oleje sa dozywotnie. wiec z ewentualna wymiana jeszce troche poczekaj;)
Opublikowano
teoretycznie te oleje sa dozywotnie. wiec z ewentualna wymiana jeszce troche poczekaj;)

wszystko zależy od typu skrzyni

w skrzyniach z naklejką:

- żółtą olej jest dożywotni

-pomarańczową- Dexron II

-zieloną -Syntethic Mobil SCH630