Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jakiś czas temu zaczęło wariować elektryczne dociąganie klapy, samo odciągało i dociągało klapę wzbudzając alarm, rygiel nie odryglowywał, wariował tylko mechanizm dociągania i gdy tak się działo nie dało się klapy w ogóle otworzyć na żaden sposób. Odpiąłem wtyczkę od mechanizmu dociągania i wszystko działa, poza tą dociągarką oczywiście i teraz muszę porządnie trzaskać klapą żeby się zamknęła. Czy wie ktoś gdzie znajduje się jakiś moduł który tym steruje? Ostatnio wymontowałem i rozebrałem mechanizm dociągania (foto poniżej) i nie ma tam ani grama elektroniki, tylko silniczek, trybka i mikrostyk, który spr. miernikiem i działa poprawnie, więc gdzieś indziej musi być jakiś sterownik tego ustrojstwa, tylko pytanie gdzie? :) Może ktoś przerabiał ten temat?

%5B600%3A480%5Dhttp%3A//img297.imageshack.us/img297/1281/dscn2020fc9.jpg

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Witam!

Jakiś czas temu zaczęło wariować elektryczne dociąganie klapy, samo odciągało i dociągało klapę wzbudzając alarm, rygiel nie odryglowywał, wariował tylko mechanizm dociągania i gdy tak się działo nie dało się klapy w ogóle otworzyć na żaden sposób. Odpiąłem wtyczkę od mechanizmu dociągania i wszystko działa, poza tą dociągarką oczywiście i teraz muszę porządnie trzaskać klapą żeby się zamknęła. Czy wie ktoś gdzie znajduje się jakiś moduł który tym steruje? Ostatnio wymontowałem i rozebrałem mechanizm dociągania (foto poniżej) i nie ma tam ani grama elektroniki, tylko silniczek, trybka i mikrostyk, który spr. miernikiem i działa poprawnie, więc gdzieś indziej musi być jakiś sterownik tego ustrojstwa, tylko pytanie gdzie? :) Może ktoś przerabiał ten temat?

%5B600%3A480%5Dhttp%3A//img297.imageshack.us/img297/1281/dscn2020fc9.jpg

Cześć,

miałem coś takiego jak mi padł sterownik. Jest to tzw. sterownik komfortu (komfort steuergerat) lub inaczej GM (grund modul lub basic modul). Znajduje się za schowkiem i steruje jeszcze wieloma innymi urządzeniami w aucie, np. centralny zamek, wycieraczki itp. Część używaną kupisz za ok. 100-200 zł. Czasami wymagane jest programowanie, bo nie wiadomo jaki wyposażenie miało auto, w którym ten sterownik pracował wcześniej.

Pozdr.

Darek