Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś tygodnia mam problem ze swoim BMW (E46, 320D, rocznik 1999) , mianowicie silnik przegrzewa się po włączeniu klimatyzacji (która i tak nic nie daje). Najczęściej wskazówka temperatury silnika leci w górę, gdy stoję w korku itp. więc tu jest wszystko w miarę standardowe. Po wyłączeniu klimatyzacji problem znika, aż do momentu, gdy zamkniemy okna w pojeździe - to już wydaje mi się całkowicie dziwne. Od momentu pierwszego przegrzania w samochodzie został wymieniony czujnik temperatury płynu, oraz termostat - jak łatwo się domyślić, obie naprawy niczego nie dały. Układ jest odpowietrzony, poziom płynu w normie. Pisze tutaj, bo już ręce mi opadają i mam nadzieje, że może wy podsuniecie jakieś rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam i dziękuje.

Opublikowano
pomysł nad wymaną visco

w dyziu 320 chyba nie ma wisco tylko wentylator elektryczny. czy załacza sie wentylator ,bo z opisu wygląda ze nawet klima ci nie dziala, sprawdz może bezpiecznik od wentylatora

Opublikowano
Tak, chociaż nie jestem w stanie powiedzieć czy poprawnie, tzn. uruchamia się co jakiś czas. W momentach przegrzania silnika, nie jestem w stanie powiedzieć czy się włącza. Po za tym odkąd mam ten samochód, wskazówka temperatury nigdy nie była w pionie (1-2mm w prawo), taka ciekawostka.
Opublikowano
sprężarka się moze zacierać powodując większy opór
PJ
Opublikowano
mialem podobny problem. u mnie wentylator byl do wymiany, mialem elektryczny ale ja mam benzyne 2.8. na moje oko to samo jest tu, u mnie tez sie nie grzal bo obieg wodny jest naprawde duzy i nie zawsze potrzebuje wlaczac sobie wentylatora, a przy wlaczonej klimie sie grzeje bo chlodnica klimy ktora sie grzeje przy okazji nagrzewa chlodnice wody. latwo sprawdzic czy to wentylator. poprostu odpal silnik wlacz klime i po minucie jakiejs powinien sie zalaczyc. jak sie nie zalaczy to wentylator jak nie to kombinuj dalej bo ja pomyslu innego nie mam.
Opublikowano
mialem podobny problem. u mnie wentylator byl do wymiany, mialem elektryczny ale ja mam benzyne 2.8. na moje oko to samo jest tu, u mnie tez sie nie grzal bo obieg wodny jest naprawde duzy i nie zawsze potrzebuje wlaczac sobie wentylatora, a przy wlaczonej klimie sie grzeje bo chlodnica klimy ktora sie grzeje przy okazji nagrzewa chlodnice wody. latwo sprawdzic czy to wentylator. poprostu odpal silnik wlacz klime i po minucie jakiejs powinien sie zalaczyc. jak sie nie zalaczy to wentylator jak nie to kombinuj dalej bo ja pomyslu innego nie mam.

Ta sugestia okazała się trafna. Wentylator został wymieniony i wszystkie powyższe problemy opisywane przeze mnie ustąpiły. Panowie, dzięki za pomoc i odzew w tej sprawie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ktory wentylator :) ? Mozesz pokazac na realoem, lub lepiej wyjasnic ?
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]