Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam '98 2.8L.

Jechałem sobie spokojnie na zielonym, kiedy pani na mnie wymusiła pierwszeństwo (jadac na czerwonym). Siła uderzenia była bardzo mała i mógłbym sobie naprawić to niewielkim kosztem, ale jako, że mogę to robić na OC sprawcy to może wymienię części.

I teraz pytanie o części:

- czy maska była we wszystkich wersjach taka sama?

- czy zderzak u mnie różni się tylko wielkością wlotu? (że ma być duży)

- czy lampy przednie były identyczne we wszystkich modelach?

W realoem już sprawdzałem, wiec moze moje pytania sa retoryczne, niemniej tam nie zawsze wszystko widać, a wole miec pewnosc. Np. dostałem od handlarza numer części 51118399712 (zderzak) i jej nie znajduje.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
- czy maska była we wszystkich wersjach taka sama?

tak

- czy zderzak u mnie różni się tylko wielkością wlotu? (że ma być duży)

tak

czy lampy przednie były identyczne we wszystkich modelach?

tak, tylko różniły się chromowanymi obwódkami wokół szkieł wewnątrz i kolorem kierunkowskazu.

http://img214.imageshack.us/img214/7770/z3roadsterturninwheelsln4.gif
Opublikowano
Czy przypadkiem nie różnią się tylko kablem i wtyczką plug-in? A lampy są takie same?
http://img214.imageshack.us/img214/7770/z3roadsterturninwheelsln4.gif
Opublikowano

Jacekko, popelnisz wielki blad, jezeli sam zaczniesz naprawiac samochod. Jezeli masz spisane oswiadczenie sprawcy stluczki, w ktorym przyznaje sie do winy i znasz jego ubezpieczyciela, jest tylko jedno sluszne wyjscie z sytuacji - NAPRAWA W SERWISIE BMW.

Powiadom najpierw Ubezpieczyciela, ktory bedzie placil za szkode, potem poczekaj, az jego przedstawiciel dokona ogledzin Twojego pojazdu i zaznacz w protokole szkody, ze oddajesz samochod do serwisu, celem naprawy. Wartosc naprawy rozliczysz na podstawie faktur.

Ps, wazne jest, ze naprawiajac samochod z OC sprawcy, mozesz montowac nowe, oryginalne czesci.

Pamietaj jednak, zeby to wszystko ustalic jeszcze przed oddaniem samochodu do serwisu.

A tak ps. w jakiej firmie ubezpieczony jest sprawca szkody?

Opublikowano

Szkoda ze JUZ rozbita :oops: .

W zderzaku z duzym wlotem (2.8) sa conajmniej 2 typy kratek plastikowych - np. wiekszosc ma zwykla kratke (szprosy) , a moja 2.8 ma wg mnie wiele ladniejsza plastikowa kratke udawajaca siatke metalowa :8) . To jest takze org. wlot, cholera wie to jakis usportowiony model tego wlotu chyba . ;) Zobacz fotki mojego auta to zobaczysz ocb, wrzucalem kilka tematow nizej.

Albo daj zderzak z Z3M - ma mniejszy wlot, i nie ma zaplanowanych org. halogenow ale sa ladne zamienniki (co prawda nie w PL ;) ) .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Samochód teraz stoi w ASO i tam będzie oceniany przez ubezpieczyciela, zeby zobaczyli, ze chce robic tam. zobaczymy jak podejda do tematu.

to jest niestety LINK4!!! :duh: z tego powodu BMW nie jest zainteresowane naprawa bezgotowkowa, a ja nie jestem zainteresowany placeniem 10k za naprawe. oczywiscie namawiaja mnie aby robic u nich i ze wszystko bedzie dobrze. ale jak ich przycisnalem to uslyszalem ze "maja 3-4 przypadki rocznie, ze musza isc do sadu, a klient wtedy musi zaplacic i czekac na sprawe, ktora nie zawsze wygrywa".

piotres: mam taka sama kratke i myslalem w pierwszym momencie ze to jakis "samodzial"

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
mi na auto wszedł pies,porysował mi maskę,klapę tylną zderzak i dach.zgłosiłem na auto casco,migają sie strasznie, chcą wypłacić za lakierowanie,a dachu nie uznali.w pierwszej wycenie stwierdzili że dach jest do naprawy,po moim ze nie kwalifikuje sie do szkody.banda oszustów i złodziei ubezpieczenie mam w pocztowym NIE POLWCAM!!!
Opublikowano

Panie biedrona widać, że naprawde mało wiesz o ubezpieczeniach, szkodach i odszkodowaniach wieć Wyjaśnię:

Po stłuczce nie z naszej winy jedziemy do ubezpieczyciela sprawcy (lub dzwonimy jeśli to link4, cigna, MTU lub jakiś inny najtańszy szajs) i po zrobieniu zdjęć i spisaniu wyposażenia samochodu mamy do wyboru:

Naprawa (bezgotówkowo) w zakładzie który wskaze ubezpieczyciel.

Naprawa w innym zakładzie i wypłata odszkodowania na podstawie faktur (uwzględniając średnie stawki roboczogodzin na danym obszarze).

Wypłata odszkodowania wg wyceny ubezpieczyciela uwzględniająca wymianę części lakierowanie demontaż i montaż nowych elementów (ZAMIENNIKÓW PODOBNEJ JAKOŚCI JAK ORYGINAŁ JEŚLI WYSTĘPUJĄ) i nie interesuje ich czy samochód naprawisz, sprzedasz czy zostawisz jak jest koniec.

Naprawa w ASO należy się tylko pojazdom Nowym i max 3 letnim

Co do AC to trzeba dokładnie czytać ogólne warunki ubezpieczenia zwracając uwagę na udział własny, zakres ubezpieczenia, oraz rodzaj wariant naprawy wycena czy warsztat i najważniejsze nie sugerować się cena bo to ze mało wezmą przy ubezpieczeniu to tez mało wypłaca po szkodzie

Opublikowano

Panie biedrona widać, że naprawde mało wiesz o ubezpieczeniach, szkodach i odszkodowaniach wieć Wyjaśnię:

Po stłuczce nie z naszej winy jedziemy do ubezpieczyciela sprawcy (lub dzwonimy jeśli to link4, cigna, MTU lub jakiś inny najtańszy szajs) i po zrobieniu zdjęć i spisaniu wyposażenia samochodu mamy do wyboru:

Naprawa (bezgotówkowo) w zakładzie który wskaze ubezpieczyciel.

Naprawa w innym zakładzie i wypłata odszkodowania na podstawie faktur (uwzględniając średnie stawki roboczogodzin na danym obszarze).

Wypłata odszkodowania wg wyceny ubezpieczyciela uwzględniająca wymianę części lakierowanie demontaż i montaż nowych elementów (ZAMIENNIKÓW PODOBNEJ JAKOŚCI JAK ORYGINAŁ JEŚLI WYSTĘPUJĄ) i nie interesuje ich czy samochód naprawisz, sprzedasz czy zostawisz jak jest koniec.

Naprawa w ASO należy się tylko pojazdom Nowym i max 3 letnim

Co do AC to trzeba dokładnie czytać ogólne warunki ubezpieczenia zwracając uwagę na udział własny, zakres ubezpieczenia, oraz rodzaj wariant naprawy wycena czy warsztat i najważniejsze nie sugerować się cena bo to ze mało wezmą przy ubezpieczeniu to tez mało wypłaca po szkodzie

Opublikowano
Panie biedrona widać, że naprawde mało wiesz o ubezpieczeniach, szkodach i odszkodowaniach

Witaj lobo. Ciesze sie, ze wlaczyles sie w dyskusje, poniewaz dzieki takim dywagacjom wielu uzytkownikow dowie sie wiecej o np.odszkodowaniach.

Z tresci Twojego postu mozna wywnioskowac, ze pracujesz w firmie ubezpieczeniowej, gdzie zajmujesz sie szkodami komunikacyjnymi. To dobrze, bedzie sie kogo zapytac w trudnych sprawach. W jakiej firmie ubezpieczeniowej pracujesz?

• 1 miesiąc temu...