Skocz do zawartości

Klima i kilka innych pytań nowego użytkownika BMW :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem dziwny objaw - w momencie jak klima włącza (chyba) agregat, następuje lekkie szarpnięcie przy jeździe ze stałą prędkością. Czy to aż tak obciąża układ napięcia? Fakt, że akuś jest słaby bo był niedawno rozładowany po długim postoju - czasem nawet zapali się kontrolka ABSu. Czy to właśnie tu leży problem?

A propos ABSu - jak sprawdzić, czy jest ABS? Poprzedni właściciel nie wiedział :D Nie zachowuje się jakby miał ABS przy hamowaniu ale dla pewności chciałbym wiedzieć, no i na przyszłość przy ew. oględzinach innych samochodów.

Wracając do klimy - czasem przestaje wiać przy ustawieniu na 1, 2 lub 3, dopiero przełączenie na 4 załącza nawiew. Dlaczego?

I jeszcze jedno pytanie - przy jeździe ze stałą prędkością przy bardzo delikatnym nacisku na pedał gazu czuć minimalne szarpnięcia - nie jest to wyraźne ale jak się skupić to czuć nieco nierówną pracę - czy to może być wina filtra paliwa ew. przewodów WN lub świec?

http://to-be.pl/images/bmw.jpg
Opublikowano

A propos ABSu - jak sprawdzić, czy jest ABS? Poprzedni właściciel nie wiedział :D Nie zachowuje się jakby miał ABS przy hamowaniu ale dla pewności chciałbym wiedzieć, no i na przyszłość przy ew. oględzinach innych samochodów.

Zahamuj mocno na sliskiej nawierzchni - działania ABSu w E36 trudno nie zauważyć ( zakładając oczywiście iż nie jesteś głuchy ani slepy).

Pzdr,

Opublikowano
... przy jeździe ze stałą prędkością przy bardzo delikatnym nacisku na pedał gazu czuć minimalne szarpnięcia ...

Powodem może być: syf w zbiorniku, kończąca się pompa, filtr paliwa, aparat zapłonowy, kable WN (spróbuj w nocy zajrzeć pod maskę i dać troszkę gazu być może będzie widać uciekającą iskrę z przebicia).

Auto posiada LPG?

...w momencie jak klima włącza (chyba) agregat, następuje lekkie szarpnięcie
Jest to jak najbardziej normalne... załącza się wtedy kompresor klimy tym samym zabierając parę procent mocy silnika.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

OK mam kolejne dwa pytania:

1. Muł - przy niskich obrotach, zwłaszcza przy ruszaniu z 1 czuję się, jakbym jechał polonezem (wiem co mówię - miałem dwa ;) ). W wysokich strefach jest zrywny i fajnie śmiga, ale od dołu to jest klęska. To już moja tempra 1.6 86KM ma lepszego kopa. :/ Jazda na benzynie, nie mam LPG.

2. Hamulec - stojąc sobie np. na światłach z wciśniętym hamulcem nożnym, zdarza się, że po jakimś czasie pedał lekko się zapada. Nie do końca - lekko ale czuć, że troszkę niżej wpadł. Dlaczego? (Auto bez ABSu.)

http://to-be.pl/images/bmw.jpg